Erişilebilirlik

Rusya Savaş Ekonomisi İçin Yasa Çıkarıyor


Rus hükümeti, bugün parlamentoda yapılan ilk inceleme oylamasında kabul edilen iki yasa uyarınca işletmeleri orduya mal tedarik etmeye ve çalışanlarını fazla mesai yapmaya zorlayabilecek. Yasaların amacı Moskova'nın Ukrayna'daki savaşını desteklemek.

Yeni yasalar, "özel bir askeri operasyon" olarak tanımladığı işgalin yaklaşık 19’uncu haftasında Rusya'yı etkili bir şekilde savaş ekonomisine geçirecek.

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, "Savunma sanayi üzerindeki yük önemli ölçüde artmış durumda. Silah ve mühimmat tedarikini garanti altına almak için askeri-endüstriyel kompleksin ve işbirliği zincirlerinin bir parçası olan işletmelerin çalışmalarını optimize etmek gerekiyor" dedi.

Rusya 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etti ancak başkent Kiev'i ele geçirmeye yönelik ilk girişiminde püskürtüldü; ağır insan ve teçhizat kaybına uğradı. Pazar günü Luhansk bölgesini ele geçirmeyi tamamladığı ülkenin doğusunda ise sadece kademeli olarak ilerleme kaydetti.

Batı, Moskova'nın Rusya'ya karşı bir "vekalet savaşı"nın parçası olarak gördüğü bu hamlelere, art arda getirilen yaptırım dalgalarıyla karşılık verdi; Ukrayna'ya silah sevkiyatını arttırdı ve Doğu Avrupa'daki NATO güçlerine takviye yaptı.

Borisov parlamento üyelerine yaptığı açıklamada, "Şu anda, Batı ülkeleri Rusya sınırındaki askeri varlıklarını arttırırken, yaptırım baskısını yoğunlaştırırken, Ukrayna'ya silah tedarikini arttırırken, tasarıları geçirmenin önemi göz ardı edilemez" diye konuştu.


Parlamentonun alt kanadı Duma’nın ilk incelemesinde oybirliğiyle kabul edilen iki tasarıdan biri, devletin askeri operasyonlar sırasında "özel ekonomik tedbirler" uygulayabileceğini ve firmaların orduya mal ve hizmet tedarik etmesini zorunlu kılabileceğini söylüyor.

Yasalaşan ikinci tasarı da iş kanununda değişiklik yaparak hükümete belirli şirketlerde çalışma saatlerini düzenleme ve izin günlerini belirleme hakkı veriyor. Orduya mal sağlayan işletmelerin çalışanları geceleri, hafta sonlarında, tatil günlerinde ve yıllık izin kullanmadan çalışmaya zorlanabilecek.

Borisov, fazla mesai zorunluluğunun büyük ölçekli kullanılmayacağını ve çalışanların ekstra ücret alacağını söyledi.

Her iki tasarının da Duma'da ikinci ve üçüncü incelemelerden geçmesi gerekiyor. Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, tartışmaların yarın kapalı kapılar ardında devam edeceğini söyledi. Tasarıların daha sonra parlamentonun üst kanadı tarafından gözden geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından imzalanarak yasalaşması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG