Erişilebilirlik

'Rusya Saldırgan Tavırlarına Son Versin'


'Rusya Saldırgan Tavırlarına Son Versin'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Ukrayna krizi devam ediyor. Rusya Ukrayna sınırına askeri yığınak yapıyor. Durum gergin. Batı, yayılma stratejisinden vazgeçmesi için Rusya’yı zorlamaya kararlı. Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Yuriy Sergeyev, Amerika’nın Sesi’ne kaygılarını açıkladı

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Büyükelçisi Yuriy Sergeyev, durumdan duyduğu kaygıyı diye getirdi ve krizin büyümesinden korktuklarını söyledi. Yuriy Sergeyev, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna sınırına çok sayıda asker, tank, top ve helikopter yığdığını söyledi.

Sergeyev, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunması durumunda demokratik ülkelerden destek isteyeceklerini bildirdi: “Doğal olarak demokratik ülkelerin vereceği tepkinin sert olmasını, daha geniş ekonomik ve siyasi yaptırımlar dahil büyük adımlar atılmasını ve bunların uygulanmasını bekliyoruz. Rusya müdahaleye devam ettiği takdirde karşı karşıya kalacağı senaryonun ciddiyetini anlayacak duruma gelmelidir.”

Büyükelçi Yuriy Sergeyev, Kiev’in Ukrayna’nın doğusunu silahlı ayrılıkçılardan temizlemek için terörle mücadele operasyonlarına yeniden başladığını söyledi: “Son günlerde ülkenin doğusunda yapılan operasyon, silahlı küçük bir ayrılıkçı grubu hedef alıyor, Rusya’nın iddia ettiği gibi tüm bölgeyi ve kent sakinlerini değil. Bu grup küçük olmasına rağmen son derece saldırgan. Silahlarını teslim etmek, hükümet binalarını terk etmek istemiyorlar.”

Yuriy Sergeyev, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Rusça konuşan nüfusu korumaya çalıştığını bahane etmesini de şiddetle eleştirdi. Sergeyev, Rusya’nın silahlı teröristleri desteklediğini söyledi: “Rusya, tıpkı Abhazya ya da Kırım’da olduğu gibi saldırgan tavırlarını haklı göstermeye çalışıyor. Rusya, Kırım’da da parlamentoyu ele geçiren küçük bir grup ayrılıkçıyı desteklediğini öne sürdü, parlamentonun aldığı referandum kararı sonrasında yarımadanın bağımsızlığını ilan etti.”

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Büyükelçi Yuriy Sergeyev, Rusya’nın Ukrayna’ya karışmaktan vaçgeçmesini de istedi. Washington, Rusya’dan varılan anlaşmaya uymamasını eleştiriyor. Anlaşma gerginliklerin azaltılması için bütün tarafların silahlarını bırakmasını ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin durumu izlemesini öngörüyor. Ancak Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry, Moskova’nın Ukrayna’daki gerginliği azaltmak için tek bir adım bile atmadığı eleştirisinde bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG