Erişilebilirlik

Rusya S-400’lerde Teknoloji Transferine Yanaşmıyor


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında yapılan görüşmede gündem maddelerden biri Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı hava savunma sistemi S-400’lerin akıbetiydi. İki lider görüşme sonrası yaptıkları ortak basın toplantısında bu konuya değinmedi.

Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Kolombiya Dışişleri Bakanı’yla yaptığı görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada iki liderin S-400’lerin satışını görüştüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, “S-400’le ile ilgili ön mutabakat sağlandı. Şimdi ödeme planı, kredi ve detaylar görüşülüyor. Uzmanlar düzeyinde bu görüşmeler devam ediyor. Dünkü görüşmede de iki lider bu konuyu da birlikte değerlendirdiler. Daha önce varılan mutabakatı teyit ettiler” dedi.

Çavuşoğlu: ‘NATO’daki müttefiklerimizden füze almak istiyoruz, vermiyorlar’

Dışişleri Bakanı, Akdeniz Üniversitesi 2017-2018 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada da Türkiye’nin Rusya’yla başta Kırım olmak üzere bazı konularda farklı düşünse de NATO’daki müttefiklerinin hava savunma sistemi satışına yanaşmadığını ve Tükiye’nin S-400’leri almaya mecbur kaldığını belirtti.

Çavuşoğlu, “Kırım konusunda onlara karşıyız. Başka konularda onlarla ayrı düşünüyoruz. Biz NATO müttefikiyiz. NATO müttefiki olmak Rusya ile düşman olmak değildir. Geçti o soğuk savaş dönemleri. Benim çıkarlarım var. Karşılıklı ekonomik çıkarlarımız var. Suriye'de birlikte hareket ediyoruz ara sıra aksaklık olsa da. Netice de alıyoruz. Ben, Türkiye'de hava savunmamı kurmak istiyorum. Tehditler var. Yakın çevremde de var uzakta da var. Ben kendi hava sahamı korumak istiyorum. NATO'nun kararları var. Tüm müttefiklerin hava sahasını koruma altına almakla ilgili. Uygulayabilmiş değil. Ben 'NATO müttefiklerimden füze almak istiyorum' diyorum. Vermiyorsun” dedi.

Teknoloji transferi olacak mı?

Türk basınında uzun zamandır S-400’lerle birlikte Rusya’nın Türkiye’ye know-how aktarımında bulunacağı yani teknoloji transferinin söz konusu olduğu yazılıyor.

Dışişleri Bakanı, Rusya’nın S-400’lerle ilgili teknoloji transferinde bulunacağı konusunda yorum yapmasa da Türkiye’nin Batılı müttefiklerinin teknoloji paylaşımını reddettiğini açıkladı.

“Teknoloji transferine de yanaşmıyorsun. Ben ne yapacağım elimi kolumu bağlayacak mıyım? Bana kim iyi şartlarda verirse ondan alırım. Vay efendim nasıl Rusya'dan alırsın? O zaman sen ver. Biz ilişkilerimizde bu dengeyi çok iyi kuruyoruz. Ukrayna gibi ‘ya ben ya o’ tercihine bizi kimse zorlayamaz. Biz dengeli bir dış politika izlerken komplekse de kapılmıyoruz, kimsenin baskısından da etkilenmiyoruz. Bir noktaya gelince kimsenin size faydası yok. Kimse sizin çıkarlarınızı savunamaz.”

Putin’in Yardımcısı Kojin: ‘Teknoloji paylaşımı söz konusu değil’

Ancak türkrus.com’un İzvestiya gazetesinden aktardığına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri ve teknik işbirliğinden sorumlu olan yardımcısı Vladimir Kojin, Türkiye’den kapora alındığını kabul ederken teknoloji paylaşımı iddialarını reddetti.

“Hazır füze sistemlerinin Türkiye'ye sevkiyatları konusunda uzlaşmaya varıldı, ancak S-400'lerin teknolojilerin paylaşılması söz konusu değildir.”

Rus basınında Türkiye Cumhuriyeti’nin iki yıl içinde kurulumu tamamlanacak dört adet S-400 füze bataryası için Rusya Federasyonu’na 2 milyar dolar ödeyeceği yazılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG