Erişilebilirlik

Rusya İran'a Nükleer Yakıt Veriyor


Amerikan hükümetinin görüşlerinin yansıtan yorum

Rus hükümeti, İran’ın güneyinde Buşehir limanındaki nükleer enerji santraline nükleer yakıt sevkedeceğini açıkladı.

Moskova, İran’a nükleer enerji santrali yapımınında yirmi yılı aşkın bir süredir yardım ediyordu ve santralin elektrik üretmesi için gerekli düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu sağlamak için sözleşme imzalamıştı.

Nükleer silahlanma kaygıları nedeniyle Rusya, kullanılmış nükleer yakıtı reaktörden geri almayı kabul etmişti. İran, Uluslararası Atom Enerji Dairesinin denetiminde olacak enerji santralinin yakın gelecekte çalışmaya başlayacağını söylüyor.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Tahran’ın Rusya ile yaptığı anlaşmanın, İran’ın, uranyum zenginleştirme programı için gösterdiği gerekçeyi ortadan kaldırdığına işaret etti. Bu program, BM Güvenlik Konseyinin aldığı kararları ihlal ediyor.

Gibbs” Rusya yakıt sağlıyor ve kullanılan yakıtı ülkeden geri alıyor. Bu, bence İran’ın eğer söylediği gibi nükleer programı barışcı amaçlıysa uranyum zenginleştirme programına ihtiyacı olmadığını gösteriyor.”dedi.

Hazirandan beri İran, zenginleştirme, yeniden işleme, ağır su bağlantılı nükleer çalışmalarını durdurmadığı ve Uluslararası Atom Enerji Dairesiyle tam işbirliği yapmadığı için BM Güvenlik Konseyinin dördüncü tur yaptırımlarıyla karşılaşmış bulunuyor. Ayrıca İran’a artan sayıda bir dizi ülke ek cezai önlemler uyguluyor.

Amerika’nın Uluslararası Atom Enerji Dairesindeki temsilcisi Glyn Davies, kendisiyle yapılan bir söyleşide “Kum kentindeki gizli uranyum zenginleştirme tesisinin ortaya çıkması, Tahran’ın 10 zenginleştirme tesisi daha yapmayı planladığını açıklamasından beri İran’ın nükleer programıyla ilgili kaygılar büyük ölçüde arttı” dedi. Davies “İran’ın uranyum zenginleştirme düzeyini yüzde 3 buçuktan yüzde 20’ye çıkarma yolunda attığı adım, kendisini oldukça zenginleştirilmiş uranyum düzeyine yaklaştırdı. Bu düzeyde uranyumla elbette bomba yapılabilir”şeklinde konuştu.

Davies, P5+1 denen Amerika ve ortakları İngiltere,Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’dan oluşan grubun, İran’ın nükleer programı ve nükleer niyetlerinin yolaçtığı sorunlara diplomatik çözüm bulmayı çok istediklerini söyledi. Davies” Teşvikler ve diyalog konusunda çaba göstermeye devam edeceğiz. Ama aynı zamanda İran’ın düşünce yapısını kavrama ve İranlılara kendi çıkarları, bölge çıkarları ve tüm dünyanın çıkarları için doğru kararı almaları için baskı yapma yolları bulmaya çalışacağız”dedi.

XS
SM
MD
LG