Erişilebilirlik

Rusya Palmira’ya Asker Gönderiyor


Suriye Haber Ajansı'nın geçtiği bu fotoğrafta, Suriye ordusu askerleri Palmira antik kentinde tahrip olmuş saray önünde bekliyor
Suriye Haber Ajansı'nın geçtiği bu fotoğrafta, Suriye ordusu askerleri Palmira antik kentinde tahrip olmuş saray önünde bekliyor

Rusya, IŞİD’den geri alınan tarihi Palmira kentindeki mayınları ve tuzakları temizlemek için Suriye’ye asker yolluyor. Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, Rusya’nın Suriye’ye askerler, robotlar ve mayın temizleme araçları göndereceğini açıkladı.

Palmira’nın Rus uçaklarının yardımıyla Suriye güçlerince geri alınması geçen yıl Mayıs ayında kenti alan IŞİD için en büyük kayıplardan biri olarak nitelendiriliyor.

Palmira çevresinde çatışmalar sürüyor

Rus uçaklarının destek verdiği Suriye güçleri Palmira çevresinde IŞİD ile çatışmaya devam ediyor.

Suriye ordusu, Palmira kentinin IŞİD’in kontrolündeki Rakka’ya yönelik operasyonda “sıçrama tahtası” olacağını belirtiyor.

Suriye devlet medyası, Palmira’daki askeri havaalanının hava trafiğine açıldığını, askerlerin havaalanı çevresini IŞİD’den temizlediğini belirtti.

IŞİD militanlarının çoğunun Palmira’yı terkettiği belirtilse de Suriye İnsan Hakları Gözlem, kentte bazı IŞİD militanlarının olduğunu belirtiyor. Örgüt direktörü Rami Abdülrahman sivillerin çoğunun Suriye güçlerinin operasyonu öncesi kenti terkettiğini, sivil kayıp duyulmadığını belirtti.

Abdülrahman, çatışmalarda 417 IŞİD militanının hayatını kaybettiğini söyledi. Suriye güçlerinde ise 194 kayıp var. Bu rakamlar henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.

Suriye muhalefeti rejim güçlerinin ateşkesi daha fazla toprak kazanmak için kullanmasından endişeli.

Muhalif Yüksek Müzakereler Komisyonu’ndan Riad Nassan Agha, ateşkesin Esad rejimine IŞİD ve El Nusra’nın kontrolündeki bölgeleri alma fırsatı verebileceğini söyledi.

Rusya’nın Eylül ayında Suriye’deki iç savaşa müdahil olması dengeleri Esat lehine çevirmiş durumda. Moskova, iki hafta önce Suriye’deki askeri varlığını büyük oranda azaltacağını söylese de Rus uçakları ve helikopterleri Suriye güçlerine destek amacıyla Palmira’ya günde onlarca operasyon düzenlemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG