Erişilebilirlik

Rusya: "Odesa Limanı Saldırısıyla Alakamız Yok"


Odesa Limanı
Odesa Limanı

Dün İstanbul’da imzalanan “tahıl koridoru” anlaşmasının neredeyse mürekkebi kurumadan, Ukrayna’nın en büyük ihracat limanının füzeyle vurulması kafaları karıştırdı. Ukrayna, saldırıdan Moskova yönetimini sorumlu tutarken Türkiye’ye bilgi veren Rus yetkililer bu iddiayı reddetti.

Saldırı sonrası açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hem Rusya hem de Ukrayna tarafından yetkililerle görüştüğünü, Ukraynalı yetkililerin rıhtımlardaki yükleme faaliyetinin aksamadığını kendisine aktardıklarını belirtti.

Akar, “Temasta olduğumuz Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ile telefonla görüştük, konuştuk. Oraya bir füze saldırısı olduğunu ifade ettiler. Füze saldırılarından bir tanesinin oradaki silolardan bir tanesine isabet ettiğini, diğerinin de siloya yakın bir bölgeye düştüğünü ve fakat orada önemli olan rıhtımların yükleme kapasitesinde ve kabiliyetinde, herhangi bir olumsuzluk olmadığını, oradaki faaliyetlerin devam edebileceğini ifade ettiler” derken Ukraynalı yetkililerin saldırıdan kimi sorumlu tuttukları hakkında bilgi vermedi.


Hulusi Akar: “Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını belirttiler”

Saldırının Türkiye’yi endişelendirdiğini söyleyen Milli Savunma Bakanı, Rus yetkilerle yapılan temaslarla ilgili de paylaşımda bulundu.

Dünkü törende Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yla birlikte anlaşmaya imza koyan bakanlardan biri olan Bakanı Hulusi Akar, “Rusya ile yaptığımız temasta da Ruslar, kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler. Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi, gerçekten bizi de endişelendirdi. Bundan biz de rahatsız olduk. Fakat biz orada dün yaptığımız anlaşmada vardığımız mutabakattaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz ve biz tarafların sükunetle, sabırla burada sakin bir şekilde işbirliğine devam etmelerinden yana olduğumuzu da yine görüşmelerimizde dile getirdik” diye konuştu.

Ukrayna Büyükelçisi: “Rusya ile olan anlaşmanın imzalanan kağıda bile değmez olduğu aşikardır”

Ankara’daki Ukrayna Büyükelçisi Vasil Bodnar ise Odessa limanına gerçekleştirilen füze saldırısına çok sert tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Bodnar, “Rusya ile olan anlaşmanın imzalanan kağıda bile değmez olduğu aşikardır. Rusya’nın BM ve Türkiye’ye verdiği taahhütlerin sorgulanması için 24 saat bile geçmedi. Rusya devletten çok terör devletidir” ifadelerini kullandı


Odesa limanının vurulduğu gün Erdoğan, Rusya ve Ukrayna ile yapılan görüşmelerin yakında müjdeli haberle sonuçlanabileceğini söyledi

Bugün Kayseri’de inşa edilen bir fabrikanın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün imzalanan “tahıl koridoru” anlaşması hakkında değerlendirmeler yaparken bugünkü saldırıya değinmedi.


Erdoğan, “Dış politikada ve diplomaside, Türkiye’nin ağırlığı günden güne artıyor. Dün İstanbul’da bu noktada önemli bir başarıya imza atık. Ukrayna depolarında bekleyen tahılın, Karadeniz üzerinden ihracını temin edecek anlaşmanın imza törenini, BM Genel Sekreteri Guterres’in de katılımıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiği ile küresel gıda krizinin aşılmasına anlamlı katkı sağlayacağız. Rusya ile Ukrayna arasında barış tesis edilene kadar diplomatik çabalarımızı sürdürmekte karalıyız. Liderler dahil her seviyede yaptığımız görüşme ve temasların, müjdeli haberlerini çok uzak olmayan zamanda açıklamayı temenni ediyoruz. Siyaset adı altında bozgunculuk yapan içimizdeki gafillere sesleniyorum. Yalanla, dolanla hokkabazlıkla siyaset yapmayı bırakın” dedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG