Erişilebilirlik

Rusya’nın Suriye’deki Yığınağı Kaygı Yaratıyor


Amerika ve NATO, Rus Ordusu’nun Suriye’de artan askeri varlığından kaygı duyuyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir üst düzey ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rusya’nın Suriye’ye askeri yardımları havadan paraşütle gönderdiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Suriye’deki faaliyetlerine yönelik kesin bir bilgiye sahip olmadığını ama bu ülkenin amacını çözemediklerini belirtti. Kirby, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile telefonda bu konuyu görüştüklerini söyledi.

Kirby, “Kerry Suriye’de artan Rus askeri varlığı ve faaliyetlerine değinen haberlerle ilgili ABD’nin endişelerini yineledi ve Lavrov’a eğer gelen haberler doğruysa, bunun Suriye’de şiddet ve istikrarsızlık durumunu daha da arttıracağını düşündüğümüzü kendisine açıkça söyledi” diye konuştu.

Beyaz Saray sözcüsü Eric Schultz da Kirby’nin belirttiği kaygıları yineledi.

Schultz, “Biz Rusya dahil herhangi bir ülkenin Esat rejimine vereceği desteğin doğru olmadığını açıkça belirttik” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Prag’da yaptığı açıklamada, Rusya’nın Suriye’ye askeri personel ve hava araçları göndermesi ile ilgili haberler üzerine benzer endişeleri dile getirdi.

“Bu Suriye krizini çözmeye yardım etmeyecektir” diyen Stoltenberg şöyle devam etti: “Şu an Suriye’deki soruna siyasi bir çözüm arayan bütün çabaları desteklemek en önemlisi.”

Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, dün yaptığı açıklamada “Rus askeri uzmanlarının” Suriye Ordusu’na gönderilen silah ve teçhizatın kullanımı konusunda yardımcı olmak üzere Suriye’de olduğunu” söyledi.

Rusya’nın Suriye ile olan “askeri ve teknik işbirliğini” hiç bir zaman gizlemediğini söyleyen Zakharova, var olan karşılıklı anlaşmalar doğrultusunda silah ve askeri ekipman teminini Suriye’ye hep sağladıklarını belirtti.

Zakharova, Rusya’nın Suriye ordusuna gönderdiği teçhizatın “Suriye ve komşusu Irak’ta, daha önceden görülmemiş boyuta ulaşan terör tehdidi ile mücadele amacı” taşıdığını söyledi.

Rusya resmi haber ajansı Tass, Rusya’nın Tahran Büyükelçiliği sözcüsü Maxim Suslov’un İran’ın Rus hava araçlarının İran hava sahasından geçişlerine izin verdiklerini söyledi.

Salı günü Bulgaristan Rusya’nın hava sahası kullanımı isteğini, uçakların içindeki teçhizattan şüphe ederek reddetmişti. Dünse Bulgar yetkililer, hava sahası kullanımını uçaklardaki malzemelerin bir Bulgar havaalanında kontrol edilmesine izin verilmesi durumunda sağlayacaklarını belirtti.

Suriye Enformasyon Bakanı Umran El Zubi, Lübnanlı Hizbullah örgütünün televizyon kanalı el Manar’a verdiği demeçte, ülkesindeki Rus askeri yığınağı konusundaki haberleri yalanladı, çıkan haberlerin Batılı istihbarat çevrelerince “uydurulduğunu” savundu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG