Erişilebilirlik

Rusya'nın İthalat Boykotu Kimi Etkiler?


Rusya'nın İthalat Boykotu Kimi Etkiler?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Rusya, Amerika, Avrupa ve diğer batılı ülkelerden yaptığı gıda ve tarım ürünleri ithaline ambargouygulayacağını açıkladı. Yasaklar, Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Rus yanlısı ayrılıkçılara desteği nedeniyle batılı ülkelerin Moskova’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlara karşı alınmış bir karar

Ambargo açıklaması Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’den geldi:

“Rusya bundan böyle, Amerika, Avustralya, Kanada ve Norveç dahil olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinden et ve süt ürünleriyle, meyve ve sebzelerin tümüne ambargo uygulayacaktır.”

Rusya’nın 2013 yılında Amerika’dan ithal ettiği gıda ve tarım ürünlerinin değeri 1 milyar 300 milyon dolar. Bu rakam Avrupa’da 16 milyar dolara çıkıyor. Elizabeth Stephens Londra’daki bir danışmanlık şirketinde risk değerlendirme uzmanı:

“Ambargo Amerika’dan çok Avrupa’yı etkileyecek. Amerika Rusya’ya en çok buğday satıyor. Soğuk savaş yıllarında bile Amerika Sovyetler Birliği’ne buğday satmıştır. O nedenle bu eşi benzeri görülmemiş bir durum.”

Stephens, lüks et ve süt ürünlerinin yasaklanmasıyla Rusya’nın da bundan etkileneceğini söylüyor:

“Birçok Moskovalı zengin batıdan gelen ürünleri dükkanlarda görmeyi seviyor. Bu ürünler artık reyonlarda olmayacak, dolayısıyla enflasyon ortaya çıkacak. Zaten şu anda yüzde 7,9 seviyesinde. Batıdan bu ürünlerin ithalatını durdurmak büyük bir açığın oluşmasına neden olacak.”

Moskova’da müşteriler, hükümetin kararını destekliyor:

“Herhangi bir kaybımız olmayacak. Aksine, kendi tarımımızı geliştirip, başka ülkelerle ticari anlaşmalar yapma fırsatı doğacak.”

Rusya, ambargo kararının, bankacılık, enerji ve savunma sektörlerini hedef alan Batı yaptırımlarına karşı alındığını belirtiyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yaptırımlardan sorumlu yetkilisi Daniel Fried, Kiev’de Washington’un yaptırımları arttıracak yeterli nedeni olduğunu söyledi:

“Yaptırımları etkili kılmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız, aynı zamanda da yaptırımları kaldırmak için gerekli koşulların oluşmasını da bekliyoruz.”

Batının uyguladığı yaptırımlar Rus ekonomisini etkilemeye başladı. Geçtiğimiz hafta iflas eden birkaç Rus seyahat şirketi, yolcularının ortada kalmasına neden oldu.

Moskova, vergileri arttırma olasılığını değerlendiriyor ancak Rusya’daki bir bankanın baş ekonomisti Alexei Dev Devyatov, bunun ters tepebileceği görüşünde:

“Ekonomide olumsuz bir etki yapabileceği gibi enflasyonun artmasına da neden olacaktır çünkü marketler vergi artışını karşılamak için fiyatları yükseltmek zorunda kalacak.”

Rusya, Avrupa ve Amerika’dan gelen transit uçuşlara hava sahasını kapatma tehdidinde bulundu; bu da havayollarının yakıt masraflarını olumsuz etkileyebilir.

Gerginliğin artmasına rağmen uzmanlar Avrupa’nın Rus enerjisine, Rusya’nın da en büyük müşterisine bağımlı olması nedeniyle Rusya’nın da, Batının da Rusya’dan yapılan doğal gaz ihracatını kısıtlama yoluna gitmediği görüşünde.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG