Erişilebilirlik

Rusya'nın Füze Denemesi Uzay İstasyonu'nu Riske Attı


ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın yaptığı bir füze denemesinin, bin 500 parçadan fazla uzay çöpüne neden olduğunu ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan 7 astronotun hayatını tehlikeye attığını açıkladı.

Söz konusu denemede Rusya, eski bir uyduyu bir roketle vurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Bu yapılan son derece tehlikeli, pervasız ve sorumsuzcaydı” dedi.

Pazartesi günü Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevli dört Amerikalı ve bir Alman astronot ile iki Rus kozmonot, vurulan uydudan kopan parçaların yarattığı tehlike nedeniyle çalışmalarına ara vererek güvenli alanlara sığınmak zorunda kaldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya’nın vurduğu uydudan kopan bin 500’den fazla parçanın radarlar tarafından tespit edilebilir ve teleskoplarla görülebilir boyutta olduğunu, ancak çok daha küçük parçalara ayrılması durumunda Uluslararası Uzay İstasyonu ve yörüngedeki uydular açısından tehlike oluşturduğunu söyledi.

Yetkililer, saatte 28 bin km hızla hareket eden en ufak bir parçanın bile çok ciddi hasara neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Price, ABD’nin bu tür denemelere izin vermeyeceğinin altını çizdi ve kendilerinin Rusya’yı daha önce de bu konuda uyardığını dile getirdi.

NASA tarafından yapılan açıklamada da vurulan uydudan kopan parçaların, önümüzdeki birkaç gün daha Uluslararası Uzay İstasyonu açısından risk oluşturmaya devam edeceği belirtildi.

Benzer şekilde 2007 yılında Çin’in denemesini yaptığı bir füze denemesi binlerce parçalık uzay çöpüne neden olmuş ve bu parçalar Uluslararası Uzay İstasyonu açısından tehlike yaratmıştı. Bu parçalardan birinin, daha geçen hafta Uluslararası Uzay İstasyonu’na çok yakın bir mesafeden geçtiği açıklanmıştı.

ABD ve Hindistan ise benzer denemeleri daha düşük irtifada yaparak yörüngedeki uydular ve uzay istasyonu açısından risk oluşturmamasına çalışıyor.

Uzmanlar, kopan parçaların yörüngelerinin tam olarak belirlenmesinin aylar süreceğine dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG