Erişilebilirlik

‘’Rusya’nın Corona Aşısı Yüzde 91 Etkili’’ 


Tıp dergisi Lancet’ta yayınlanan kapsamlı bir araştırmanın ilk sonuçlarına göre Rus bilim adamları, geliştirdikleri Sputnik-V aşısının Corona virüsüne karşı güvenli ve etkili olduğunu açıkladı.

Araştırmacılar, geçen sonbaharda Rusya'da 20.000 kişinin katıldığı deneylerde aşının, virüsün neden olduğu COVID-19 hastalığına yakalanmayı önlemede yaklaşık yüzde 91 etkili olduğunu bildirdi. Çalışma, Lancet’ın bugün internette yayınlanan son sayısında yer aldı.

Araştırmayla bağlantısı olmayan bilimadamları, Rus aşısının geliştirilme ve kullanıma sunulma hızının, ‘’uygunsuz telaşı, kestirme yolların tercih edilmesi ve şeffaf olmaması" nedeniyle eleştirildiğini kabul ettiler.

Çalışma ile ilgili Lancet’ta yayınlanan makalede İngiliz bilimadamları Ian Jones ve Polly Roy, ‘’Ancak burada bildirilen sonuç açık. Başka bir aşı daha artık mücadeleye katılabilir" ifadelerini kullandı.

Rus hükümeti Sputnik-V aşısını 11 Ağustos'ta onaylamıştı. Ancak aşı, o dönemde aşı yalnızca onlarca insan üzerinde test edilmişti.

Aşının bazı erken dönem sonuçları Eylül ayında yayınlanmıştı; ancak katılımcılar yalnızca 42 gün kadar izlenmişti ve deneyde aşının etkinliği ile ilgili bir karşılaştırma grubu yoktu.

Öte yandan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Corona virüsü aşısının tek dozunun, semptomatik enfeksiyona karşı sonra üç ay boyunca yüzde 76 etkinliğe sahip olduğu, ikinci dozla bu etkinliğin arttığı açıklandı.

Oxford Üniversitesi, henüz yayınlanmayan son çalışmasındaki bulguların, İngiltere'nin aşının başlangıç dozları ile takviye dozları arasındaki aralığı 12 haftaya uzatması kararını desteklediğini söyledi.

ABD ve AB’de aşı kampanyasında sorunlar

Son veriler, Avrupa, 450 milyon vatandaşı için yeterince aşı garantilemek için çalışmalarını sürdürürken AstraZeneca ve Pfizer'in üretim kesintisi yaptığı dönemde açıklandı. ABD'de ise dağıtılması gereken aşıların depolanması için yeterli sayıda soğuk dondurucu bulunmaması ve eyaletler arasındaki düzensiz planlama nedeniyle, aşılama çalışmaları aksıyor.

Almanya'da ise Başbakan Angela Merkel, 2021’in ilk üç ayında 10 milyon kişinin aşılanacağını söyledi.

Berlin ve Avrupa Birliği, aşıların üretimi ve dağıtımı konusundaki politikaları nedeniyle yoğun eleştiri altındaydı. İngiltere, İsrail ve ABD’nin aşılamadaki hızı, AB’nin başarısızlığının kanıtı olarak görülüyordu.

Merkel, insanların aşılara olan güvenini sürdürmek için, AB'nin İngiltere'deki gibi acil durum ruhsatı yolunu tercih etmemekte haklı olduğunu savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ellerindeki anlaşmalara göre ülkenin herkese yetecek aşıya yaz sonunda erişeceğini söyledi. Tüm ülke halkının yaz sonuna kadar aşılanmasını istediğini kaydeden Macron, Mart ayında Fransa'nın aşı üretmeye başlayacağını açıkladı.

Macron, Rusya'nın geliştirdiği Sputnik-V aşısını da pazara girer girmek satın alacaklarını belirtti.

XS
SM
MD
LG