Erişilebilirlik

Rusya Cumhurbaşkanı Putin Pekin'de


Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin (Arşiv foto)
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin (Arşiv foto)

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenine katılmak üzere gittiği Çin’in başkenti Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le biraraya geldi. İki lider enerji başta olmak üzere yatırım, ticaret, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliklerini masaya yatırdı.

Rusya lideri Putin, Xinping’le görüşmesinin ardından Kış Olimpiyatları açılş törenine katılacak.

Görüşme sonrasında açıklama yapan Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Çin ve Rusya arasındaki ticaret hacminin 200 milyar dolar seviyesine yükseleceğine inandığını söyledi. Putin ayrıca Rusya’nın Çin’e 10 milyar metreküp daha doğal gaz temin etmek üzere hazırlıklar yaptığını belirtti.

Rusya lideri, doğalgaz haricinde ülkesinin Çin’e hidrokarbon temini konusunda da yeni çözümler ürettiğini dile getirdi.

Son dönemde yakınlaşan Çin ve Rusya liderlerinin Ukrayna krizi sürecinde biraraya gelmesi önem taşıyor. İki liderin güvenlik konusunda da fikir alışverişinde bulundukları belirtiliyor. Putin’le birlikte Pekin’e giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus heyeti de üst düzey temas ve görüşmelerde bulunarak iki ülke arasındaki işbirliklerini masaya yatırıyor.

ABD ve Batılı ülkelerin Ukrayna'ya olası bir saldırı düzenlemesi üzerine Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulaması durumunda Çin’in Rusya’ya destek vermesi ihtimali değerlendiriliyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG