Erişilebilirlik

Rusya 'Katin Belgelerini' Internet'te Yayınladı


Rusya 'Katin Belgelerini' Internet'te Yayınladı
Rusya 'Katin Belgelerini' Internet'te Yayınladı

1940'da onbinlerce Polonyalı subayın Katin ormanlarında kurşuna dizilmesiyle ilgili yayınlanan bilgilerin hala gizli tutulan dosyaları içermediği iddia edildi

Rusya, Katin Katliamı olarak bilinen olaylarla ilgili arşiv bilgilerini Internet üzerinde yayınladı. Moskova, daha önce, 1940 yılında, Rus kenti Smolensk yakınlarına zorla götürülen binlerce Polonyalı subayın Rus askerlerince kurşuna dizildiği iddialarını reddediyordu.

Olayla ilgili gizli belgelerin Internet’te yayınlanması kararını Devlet Başkanı Dimitri Medvedev aldı. Ancak Internet’e konulan bilgilerin 1992’de dönemin Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından kamuoyuna zaten açıklamış olduğu, katliamla ilgili bir çok dosyanın hala gizli tutulduğu iddia edildi.

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşi Maria, diğer üst düzey devlet yöneticileriyle birlikte Katin Ormanları’nda öldürülen askerleri anmaya giderken bir uçak kazasında öldüler. 10 Nisan günü meydana gelen uçak kazasında Merkez Bankası Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı da hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG