Erişilebilirlik

Rusya Karşılıklılık İlkesiyle İki Alman Diplomatı Sınır Dışı Ediyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Lideri Vladimir Putin.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Lideri Vladimir Putin.

Rusya ile Almanya arasındaki diplomatik gerginlik tırmanıyor. Almanya’nın, Gürcü vatandaşı Selimhan Hangoşvili’nin Berlin’de öldürülmesiyle bağlantılı olarak Rusya’nın Berlin Büyükelçiliği’nde istihbaratçı olduğu iddia edilen 2 diplomatı sınır dışı etmesinin ardından, Rusya’dan misilleme geldi.

Rus Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın hamlesine karşılık olarak iki Alman diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını duyurdu. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskow, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağırılan Almanya’nın Moskova Büyükelçisi’ne nota verildiğini ve söz konusu diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için bir hafta süre tanındığını açıkladı.

Kararın ‘karşılıklılık ilkesi’ uyarınca alındığını söyleyen Peskow, bu adımdan sonra Berlin’le Moskova arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşeceğine inanmadığını belirtti ve "Büyük bir risk görmüyoruz. Almanya’yla ilişkilerimiz çok yapıcı şekilde sürüyor" şeklinde konuştu.

Berlin’dense Rusya’nın misillemesine gelen yanıtta, iki Alman diplomatın sınır dışı edilmesi kararı sert bir dille eleştirildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Yanlış bir mesaj veriliyor. Alınan karar haksız bir uygulamadır” dedi ve soruşturmalardan çıkacak sonuca göre Alman tarafının başka tedbir alma hakkını saklı tuttuğunu bildirdi.

Açıklamada, Rusya’nın Berlin’de işlenen cinayetle bağlantılı suçlamalara yanıt vererek, soruşturma sürecine katkıda bulunması istendi. Dışişleri Bakanlığı, Federal Başsavcılık’ın Çeçen asıllı Gürcü vatandaşı Hangoşvili cinayeti soruşturmasında, Rus diplomatların da ilgisinin olduğunu tespit etmesinden sonra, iki Rus diplomatı ‘istenmeyen adam’ ilan edip sınır dışı kararı almıştı.

Putin: ''Hangoşvili kana susamış bir hayduttu''

Rusya’nın misilleme yapması sürpriz olmadı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alman diplomatları sınır dışı edeceklerini Fransa’da katıldığı Ukrayna Zirvesi sonrası yaptığı açıklamada duyurmuştu. Hangoşvili hakkında, "Berlin’de öldürülen, Rusya’da aranan, kana susamış ve gaddar bir savaşçıydı. Bir hayduttu" ifadelerini kullanan Putin, Hangoşvili’nin 2010 yılında Moskova metrosuna düzenlenen saldırının sorumluları arasında olduğunu ve Kafkaslar’da ve Çeçenistan’da katıldığı terör eylemlerinde onlarca insanı öldürdüğünü de öne sürdü.

Rus lider, Alman yetkilileri eleştirerek, "Suçlu ve katil olduğu bilinen bu kişiyi bize teslim etmelerini istememize rağmen, vermediler" diyerek, iki Rus diplomatın olayla bağlantılı Almanya tarafından sınır dışı edilmesine, aynı şekilde cevap vereceklerini de söylemişti.

2001 ila 2005 yılları arasında Çeçen lider Aslan Meşhedov’un emrinde Çeçenlerin saflarında Rusya’ya karşı savaşan Selimhan Hangoşvili, 23 Ağustos’ta Berlin’in ortasındaki Tiergarten adlı parkta bisikletiyle camiye giderken silahlı saldırıya uğramıştı. Kafasına ve vücuduna isabet eden kurşunlarla yaşamını yitiren Hangoşvili’nin katil zanlısı olarak olaydan iki gün sonra Rus vatandaşı Vadim K. gözaltına alınmış, suçunu itiraf eden zanlının Rus istihbaratıyla bağlantısı tespit edilmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG