Erişilebilirlik

Rusya Dokuz Medya Kuruluşunu “Yabancı Kurum” İlan Etti


Rusya Adalet Bakanlığı Salı günü aralarında Amerika’nın Sesi’nin de bulunduğu dokuz medya kuruluşunu “Yabancı Kurum” olarak tescil etti.

Bakanlık ayrıca Radio Free Europe/Radio Liberty (Hür Avrupa Radyosu ve Özgürlük Radyosu) ve ona bağlı birçok kurumu da listesine aldı.

Bennett: "Çalışmalarımız kısıtlanacak"

Amerika'nın Sesi Genel Müdürü Amanda Bennett, Rusya Adalet Bakanlığı'nın yeni uygulamasının Rusya'daki Amerika'nın Sesi çalışmalarına daha fazla kısıtlama getireceğini söyledi.

"Şimdilik bu kısıtlamaların tam kapsamı öngörülemiyor. Bakanlıktan ve diğer Rus kurumlarından gelen bilgileri dikkatle inceleyeceğiz" diyen Bennett, "Aynı zamanda Rusça konuşan izleyiciler için güvenilir bir haber kaynağı olmayı istikrarlı biçimde sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Amerika'nın Sesi'nin dijital televizyon ve radyo haberleri dünya genelinde 40'tan fazla dilde yayınlanıyor ve haftada 236 milyondan fazla kişiye erişiyor.

“Sınırlamaların tam kapsamı bilinmiyor”

RFE/RL Başkanı Tom Kent, Rusya Adalet Bakanlığı’nın yeni uygulamasının kurumunun Rusya’daki çalışmalarına daha fazla sınırlama getireceğini söyledi. Bu sınırlamaların tam kapsamının bilinmediğini kaydeden Kent, kurumun yine de gazetecilik çalışmalarına ve Rusça konuşan izleyiciye doğru ve objektif haber ulaştırma hedefine bağlı kalmaya devam edeceğini bildirdi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Kasım ayında hükümetin yurt dışından finansal kaynak alan medya kuruluşlarının “yabancı kurum” olarak tescil edilmesini ve bunlara yaptırımlar uygulanmasını kolaylaştıracak bir yasaya imza atmıştı.

“Yasa orantılı bir yanıt”

Rus yetkililer yasanın Amerika’nın Rus medyası üzerindeki baskısına karşılık orantılı bir yanıt olduğunu savunuyor. 13 Kasım’da Amerika, Rus devleti tarafından finanse edilen Russia Today (RT) medya kuruluşunu Yabancı Kurumlar Kayıt Yasası (FARA) altında “yabancı kurum” olarak tescil etmişti.

Amerika’nın Rusya Büyükelçisi Jon Huntsman, FARA’nın hedefinin şeffaflık oluşturmak olduğunu, ancak televizyon ağının Amerika’daki çalışmalarını sınırlandırmayacağını söylemişti.

“Özgür basına karşı yeni bir tehdit”

Amerika Dışişleri Bakanlığı, basın özgürlüğünü engellediğini söyleyerek Rusya’nın yeni çıkardığı yasayı kınadı.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, yasanın Rusya’da özgür basın karşısında yeni bir tehdit olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG