Erişilebilirlik

Rusya Dışişleri Bakanı Suriye Muhalefet Lideriyle Görüştü


Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov (solda) ve Amerika Başkan Yardımcısı Joe Bide, Münih, 2 Şubat 2013. Washington ve Moskova arasında Suriye kriziyle ilgili önemli görüş ayrılıkları bulunuyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov (solda) ve Amerika Başkan Yardımcısı Joe Bide, Münih, 2 Şubat 2013. Washington ve Moskova arasında Suriye kriziyle ilgili önemli görüş ayrılıkları bulunuyor.

Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde, Sergei Lavrov ve Muaz el Katib arasında yapılan görüşmeye, ısrarlara rağmen Başkan Yardımcısı Joe Biden ve BM Temsilcisi Lakhdar Brahimi alınmadı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Münih’te katıldığı güvenlik konferansı çerçevesinde ilk kez Suriyeli muhalefet lideriyle bir araya geldi.

Lavrov ve Muaz el Katib arasındaki görüşmede, aynı konferansa katılan Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin de yer alması önerilmişti. Ancak bu öneri kabul edilmedi.

Suriyeli muhalefet liderinin Başkan Yardımcısı Biden’la ayrı görüşmesi planlanıyor.

Bu yılki Münih Güvenlik Konferansı’nda Suriye’deki iç savaşı durdurma çabalarının yeniden canlandırılmasına ağırlık veriliyor. Muaz el Katib bu hafta başında, Esad rejimiyle görüşme konusunda istekli olduğunu açıklamıştı.

Washington ve Moskova arasında Suriye kriziyle ilgili önemli görüş ayrılıkları bulunuyor. Joseph Biden, konferans sırasında Suriye muhalefetine desteği yineledi, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkesini yönetmeye artık uygun olmadığını, “artık gitmesi gerektiğini” söyledi.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, böyle bir durumun “kabul edilemeyeceğini” kaydetti.

Rusya’nın müttefiki olan Suriye, daha önce daimi üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi’nde Esad rejimine baskıyı arttırmayı amaçlayan üç karar tasarısını veto etmişti.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan şiddet olayları daha sonra iç savaşa dönüştü. İki yıl dolmadan 60 binden fazla kişinin bu şiddet olaylarında öldüğüne inanılıyor.

Konferansa Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG