Erişilebilirlik

Rusya Cumhurbaşkanından ABD’ye Tehdit


Rusya Cumhurbaşkanından ABD’ye Tehdit
Rusya Cumhurbaşkanından ABD’ye Tehdit

Medvedev, Rus füzelerini Amerika’nın füzesavar sistemlerinin kurulacağı Avrupa kentlerine hedefleyeceklerini açıkladı

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, televizyonda yaptığı konuşmada, Washington’la anlaşmaya varamamaları durumunda Rusya’nın batı ve güney bölgelerine uzun menzilli füzeler yerleştirecekleri uyarısında bulundu.

Medvedev ayrıca, Amerika’yla imzaladığı nükleer silah indirimi anlaşması START’tan çekilebileceklerini de söyledi. Medvedev, Polonya ve Litvanya arasında Rusya’ya ait Kaliningrad’a da erken uyarı sistemi kurma talimatı verdi.

Amerika, NATO müttefiklerini İran ve Kuzey Kore’den gelebilecek füze saldırılarına karşı korumak amacıyla bazı Avrupa ülkelerine ve Akdeniz’de seyreden savaş gemilerine savunma sistemleri kurmayı planlıyor.

Washington, füze savunma sisteminin Rusya ya da başka ülkeleri hedef almadığı konusunda Moskova’yı ikna edemedi.

Rusya ise sistemin nükleer caydırıcılık gücünü azaltacağını ve Avrupa’da stratejik silah dengesini bozabileceğini savunuyor.

Sistemin radar bölümünün Malatya’da kurulması planlanıyor, ancak Medvedev’in uyarısının Malatya’yı da hedef kapsamına alıp almadığı bilinmiyor.

Washington: 'Planlarımız Değişmeyecek'

Beyaz Saray Medvedev'in tehdidine yanıt vermekte gecikmedi ve füze savunma sistemi planlarında hiçbir değişiklik yapmayacağını bildirdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vietor, füze savunma sisteminin Rusya'yı tehdit etmediği yönündeki Amerikan güvencesini yineledi, iki ülkenin güvenliği açısından Rusya'yla füze savunma alanında işbirliğini genişletmek istediklerini söyledi.

Vietor, Amerika'nın bu planlar konusunda Rusya'ya karşı daima şeffaf olduğunu da belirtti.

XS
SM
MD
LG