Erişilebilirlik

Brittney Griner Uyuşturucu Suçlamasını Kabul Etti


ABD'li kadın basketbolcu Griner Rusya'da ikinci kez hakim karşısına çıktı.
ABD'li kadın basketbolcu Griner Rusya'da ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Rusya’da uyuşturucu bulundurmak suçlamasıyla tutuklu olan ABD’li kadın basketbol oyuncusu Brittney Griner, çıkarıldığı mahkemede suçunu kabul etti ancak yasayı kasten ve bilerek ihlal etmediğini söyledi.

Griner, 10 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşmasında hakim karşısına çıktı. Rus tercüman aracılığıyla savunma yapan ABD’li kadın basketbolcu “Suçumu kabul ediyorum sayın yargıç ancak herhangi bir kasıt yok. Kanunları çiğnemek istemedim. Savunmamı daha sonra yapacağım o nedenle hazırlanmak için süre istiyorum” dedi.


Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmanın 14 Temmuz’da yapılmasına karar verdi. Griner’ın avukatı Alexandar Boykov, gazetecilere verdiği demeçte dava süreci sonunda mümkün olan en hafif cezanın verilmesini umduklarını söyledi.

Griner, ABD Başkanı Joe Biden’a da bir mektup yazarak kendisinden yardım talebinde bulunmuştu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da Başkan Biden’ın Griner’ın eşiyle konuştuğu, kendisinin en kısa sürede serbest kalması için elinden geleni yapacağını söylediği belirtildi.

Griner’ın dava sürecinin son dönemde Ukrayna savaşı sonrası ABD ve Rusya arasındaki sorunlar nedeniyle olumsuz etkilenmesinden endişe ediliyor. Griner’ın ABD’de tutuklu bulunan üst düzey bir Rus vatandaşıyla takas edilmesinin gündeme gelebileceğinden bahsediliyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov bugün yaptığı açıklamadaysa ABD ile şu aşamada mahkum değişiminin zor olduğunu belirtti ve Washington’un Griner’ın durumuna dair konuşmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Griner’ın mahkemenin kararını açıklamasının ardından itiraz ya da af başvurusunda bulunabileceği ifade edildi.

Griner diğer birçok ABD’li kadın basketbolcu gibi daha fazla kazanç elde edebilmek amacıyla ABD Kadın Basketbol Ligi’nin tatil olduğu dönemde Rusya’da basketbol oynamak için bu ülkede bulunuyordu. ABD liginde Phoenix Mercury’de oynayan Griner Rusya’da UMMC Ekaterinburg takımında oynuyordu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG