Erişilebilirlik

Rusya'da Önde Gelen Muhalefet Liderine Suikast


Moskova'daki Kızıl Meydan yakınlarında Nemtsov'un cesedi yakınında bekleyen Rus polisi
Moskova'daki Kızıl Meydan yakınlarında Nemtsov'un cesedi yakınında bekleyen Rus polisi

Rusya’nın önde gelen muhalefet liderlerinden ve eski başbakan yardımcılarından Boris Nemtsov, Moskova’nın merkezinde vurularak öldürüldü.

Rusya İçişleri Bakanlığı, Nemtsov’un Kremlin’in yanı başındaki köprüden yürüyerek karşıya geçerken, kendisine yanaşan bir araçtan ateşlenen silahla dört kez vurulduğunu bildirdi. Polis katil zanlısını bulmak amacıyla operasyon başlattı.

Boris Nemtsov’un yarın (Pazar) Moskova’da bir muhalefet gösterisine liderlik etmesi bekleniyordu.

Amerika’nın Sesi’nin Moskova muhabiri Daniel Schearf, Nemtsov suikastının ardından gösterinin daha da büyümesinin ve muhalefetin cinayetten Kremlin’i suçlamasının beklendiğini bildirdi.

Olaydan derhal haberdar edildiği bildirilen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü, Tass ajansında yer alan açıklamasında, suikastın kiralık katillerce işlenmiş olabileceğine ve provokasyon yaratmayı amaçladığına inandığını söyledi. Ayrıca Kremlin’in soruşturmayı doğrudan takip edeceği de belirtildi.

Boris Nemtsov
Boris Nemtsov

Nemtsov’un 1990’larda dönemin devlet başkanı Boris Yeltsin’in yerine devlet başkanlığına aday olabileceği düşünülse de, kendisi güçlü bir başbakan yardımcısı olarak kalmayı tercih etti. Boris Nemtsov daha sonra önde gelen muhalefet liderlerinden biri oldu ve başta Rusya’nın Ukrayna’daki ayaklanmaya verdiği destek olmak üzere, Putin’i en sert eleştiren liderlerden biri oldu.

Boris Nemtsov, Eylül ayında Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, Putin’in Ukrayna’da “kendi cumhurbaşkanının devrilmesinin intikamını almak istediğini” savunmuştu.

Putin’in Ukrayna’da yaşananların bir gün kendi başına gelmesinden korktuğunu iddia eden Boris Nemtsov, devlet başkanının Kiev’in Avrupa Birliği’ne yanaşmasını ülkesine en büyük tehdit olarak gördüğünü söylemişti.

Cinayeti kınayan Beyaz Saray, Rus hükümetine yaptığı çağrıda acil, tarafsız ve şeffaf soruşturma çağrısında bulundu. Başkan Barack Obama'nın ağzından yapılan açıklamada Nemtsov'un durmaksızın insan hakları mücadelesi veren bir lider olduğuna dikkat çekildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG