Erişilebilirlik

Rusya’da Gözaltına Alınan ABD Vatandaşına İlişkin Yeni Ayrıntılar


Rusy İç Şstihbarat Dairesi (FSB) binası
Rusy İç Şstihbarat Dairesi (FSB) binası

Rusya İç İstihbarat Dairesi'nin (FSB) başkent Moskova’da bir Amerikan vatandaşının casusluk şüphesiyle gözaltına alındığını duyurmasından sonra ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın kendilerini bilgilendirdiğini açıkladı. Bakanlık, ABD vatandaşı için konsolosluk düzeyinde görüşme izni talep edildiğini kaydetti. 48 yaşındaki Paul Whelan’ın bir arkadaşının düğünü için Rusya’ya gittiği belirtiliyor.

Rus basınında gözaltına alınan kişinin adının Paul Whelan olduğu belirtilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kimlik bilgisi ya da olayla ilgili başka ayrıntı paylaşılmadı. Dışişleri sözcüsü gözaltına alınan ABD vatandaşının ABD konsolosluğu görevlileriyle görüştürülmesi talebinde bulunduklarını ve Rusya’dan bu imkanı sağlamalarını beklediklerini belirtmekle yetindi.

FSB, Amerikan vatandaşının Cuma günü gözaltına alındığını duyurmuş ancak bu kişinin ne gibi bir casusluk faaliyetinde bulunduğuna ilişkin ayrıntı paylaşmamıştı. Rus yasaları uyarınca casusuluk suçunun cezası 10 ila 20 yıl hapis cezası.

Rusya’nın İngilizce yayın yapan haber ajansı TASS gözaltına alınan kişinin adının Paul Whelan olduğunu duyurmuştu. Rusya’da gözaltına alınan Paul Whelan’a ilişkin yeni ayrıntılar ailesinin yaptığı açıklamalar üzerinden ABD basınında yer aldı. Paul Whelan’ın kardeşi David Whelan CNN televizyonuna konuştu.

David Whelan, eski bir asker olan kardeşinin daha önce de Rusya’ya gittiğini, bu kez yine eski bir asker olan ve Rus bir kadınla evlenen arkadaşının düğününe katılmak üzere Rusya’da bulunduğunu söyledi. Paul Whelan’ın kardeşi ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da henüz kardeşiyle temasa geçmediğini iddia etti, kardeşinin masum olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG