Erişilebilirlik

Rusya Brexit Kararının Artçı Şoklarına Hazırlanıyor


Moskova'da bir Sberbank ATM'si
Moskova'da bir Sberbank ATM'si

İngiltere ve Avrupa sandıktan çıkan “Brexit” oyundan sonra ülkenin Avrupa Birliği’ni ne şekilde terk edeceğini tartışırken, küresel finans piyasalarındaki çalkalanma sürüyor. Etkilenen ülkelerden birisi de Rusya.

Sandıktan çıkan ayrılma kararından önce Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, hisselerin genelde yüzde 10’dan fazla düşüşünün ülkenin ekonomik toparlanmasını riske atacağını açıklamıştı.

Rusya’da piyasalar ve ruble, yatırımcıların kuşkuları ve de petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle son dönemde darbe yedi.

Ancak, borsalardaki toparlanma ve Rus yetkililerin verdiği teminatlar çoğu uzmanın ekonomik görünümün en azından kısa vadede olumlu olduğunu söylemesine neden oldu.

Ancak uzun vadede belirsizlik sürüyor

Brexit’in Rusya’ya Etkisi

Sherbank CIB Ekonomisti Anton Strotçenevski, İngiltere’nin AB’den çıkışının Rus ekonomisine etkisinin son derece sınırlı olacağını söylüyor. 2014-2016 arasında artan jeopolitik gerilimlerin Rusya’ya akan yatırımı azalttığını söyleyen uzman, bunun bir taraftan ekonomik kalkınmayı yavaşlattığını ancak aynı zamanda ülkenin küresel dalgalanmalara karşı hassasiyetini azalttığını belirtti.

2014 yılında Batı ülkelerinin Ukrayna’daki eylemleri nedeniyle Rusya’ya karşı uygulamaya koyduğu yaptırımlar, Rus finans kurumlarının uluslararası borçlanma yolunu kapatmıştı. Bu ve sonrasında gelen petrol fiyatlarındaki düşüş, Rus ekonomisini durgunluğa itti.

Rusya Enerji Bakanlığı eski müsteşarı Vladimir Milov, bugün Demokratik Seçim Partisi’nin lideri. Muhalif siyasetçi, Brexit’in, Rusya’nın daralan ekonomisi üzerindeki etkisinin ciddi olabileceğini düşünüyor.

Rusya’nın hala yabancı borçlanmaya bağımlı olduğunu söyleyen Milov, Amerika’nın Sesi’yle yaptığı söyleşide, “Hala yatırım akışına da bağımlıyız” diye konuştu.

Bazı yetkililer ve mali uzmanlar ise Avrupa’daki dalgalanmaların Rusya’nın gelişen pazarına daha fazla yatırım yapılmasına neden olacağını düşünüyor.

Ancak Milov bu görüşe karşı çıkıyor ve küresel dalgalanmaların genel olarak yatırımcıları Amerikan hazine bonoları gibi daha güvenli yöntemlere ittiğini hatırlatıyor. Siyasetçi, özellikle de Rusya’nın son dönemdeki kötü performansı göz önünde bulundurulduğunda, Rusya’nın ciddi zarar görebileceğini söylüyor.

Ancak hafta içinde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Rusya’daki ekonomik durgunluğun hafiflemeye başladığını belirtti ve ülkenin yıl sonuna doğru büyümeye dönebileceğini ifade etti. Fitch, açıklamasına yükselen petrol fiyatlarının, ülkenin mali pozisyonunu desteklediğini ancak Eylül ayındaki parlamento seçimlerinden önce oluşabilecek harcama politikalarıyla ilgili belirsizlik bulunduğunu belirtti. Kurum, orta vadeli finans planlarının açıklanmasının da seçim sonrasında yapılacağına dikkati çekti.

Petrol Faktörü

Anton Strotçenevski, Brexit’in petrol fiyatlarında düşüşe neden olması durumunda Rus ekonomisinin etkilenebileceğini söylüyor. Petrol gelirleri Rusya’da devlet bütçesinin yarısını karşılıyor. Uzman, petrol fiyatlarındaki düşüşün rublenin değer kaybetmesi, bütçe açığı ve enflasyonda yükseliş anlamına geleceğini belirtiyor.

Buna rağmen Strotçenevski, Rus ekonomisinin, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaya karşı direncinin arttığına da dikkat çekiyor. Uzman, 2015’in ikinci çeyreğinden bu yana bakıldığında gayrisafi milli hasılanın değişmediğinin görüldüğünü, yani petrol fiyatlarındaki yüzde 50’den fazla düşüşe ekonominin karşı koyabildiğini belirtiyor. Buna karşın Şubat ve Haziran arasında petrol fiyatlarındaki yüzde 80’lik artış da ekonomiye canlılık kazandırmadı. Strotçenevski, bu nedenle petrol fiyatlarında yeni bir düşüşün GSMH’da büyük değişikliğe yol açmayacağını belirtiyor.

Ancak birçok uzman, Rusya’nın petrol ve gaz ihracatına bağımlı ekonomi politikalarından kurtulamamasının ekonomiyi dengesiz hale getirdiğine ve tehditlere açık kıldığını düşünüyor.

İyimser insanlarla tartışmanın her zaman ilginç olduğunu söyleyen Milov ise bu tür insanların Rus ekonomisiyle ilgili tahminlerde defalarca yanıldığına dikkat çekiyor. Siyasetçi, temel unsurlara bakıldığında Rus ekonomisinin iyi olmadığını söylüyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, İngitere’nin AB’den çıkma yönündeki oyunun Rusya üzerinde büyük bir olumsuz etki yaratmadığını belirtti ve kurumun Rus pazarlarındaki yüksek dalgalanmalara müdahale edecek araçlara sahip olduğunu ifade etti. Uzman, buna rağmen, uzun dönemdeki etkilerin İngiltere’nin AB’den çıkışıyla ilgili ayrıntılara bağlı olacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG