Erişilebilirlik

'Rusya Batı'ya Karşı Hibrit Savaş Açtı'


'Rusya Batı'ya Karşı Hibrit Savaş Açtı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Modern çağın bilgi savaşı, NATO’nun gündemine de yansıdı. Son zamanlarda Batı’nın Rusya karşısında zayıfladığını vurgulayan komutanlar, Moskova’nın Batı’daki basın özgürlüğünden yararlanarak dezenformasyon faaliyetlerini arttırdığı konusunda uyardı.

Rusya, 2014’te Kırım’ı ilhak etti. Moskova, Kırım sokaklarında görülen ve “küçük yeşil adamlar” olarak bilinen silahlı kişilerin Rus ordusuna ait olduğunu inkar etse de, haftalar sonra aynı kimliği belirsiz silahlı birimler Ukrayna’nın doğusunda görüldü.

Dezenformasyon ve askeri gücün birlikte kullanılmasına ‘hibrit savaş’ deniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko böyle taktiklerin Batı dünyasına karşı kullanıldığını söyledi.

Londra’daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nde düzenlenen Bilgi Savaşı Konferansı’nda konuşan NATO Stratejik İletişim Merkezi Direktörü Janis Sarts, Batı’nın rakiplerinin gerisinde kaldığını belirtti. Sarts, “Teknoloji bize ait. Büyük pazarlama devleri de bizim ülkelerimizde. Ancak diğer oyuncuların gerisinde kalmış gibi hissediyoruz ve bunu tartışıyoruz. Rusya, IŞİD ve Çin bizden çok daha kurnazca hareket ediyor” dedi.

Konferans, Kremlin’in propaganda aracı olmakla suçlanan ve 24 saat yayın yapan Rusya devlet televizyonu Russia Today (RT) gibi resmi medya kuruluşlarına odaklandı.

Ekonomist dergisinin kıdemli editörlerinden Edward Lucas, Russia Today gibi kanalların gazetecilik yapmadığını, gerçek ötesi bir ortam yaratıp büyük bir yüzsüzlükle yalan söylediğini belirtiyor.

Lucas, Batı’da sosyal medyanın temizliğine daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Lucas'ın temizlikten kastettiği özellikle Twitter'daki sahte hesaplarla ilgili.

NATO yetkilileri, Rusya bilgi stratejisini kriz yaratma planlarının bir parçası olarak yürütüyor. Ancak Batı’da bu strateji genellikle bağımsız halkla ilişkiler ekiplerine devrediliyor.

Rusya’nın dezenformasyonu ve hibrit savaşı Suriye’de kullandığını söyleyen NATO yetkilisi Laity, Rusya’nın bunu son olarak Halep yakınındaki yardım konvoyu saldırısında yaptığını hatırlattı. Laity, Batı’nın bu savaşta daha aktif olması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG