Erişilebilirlik

Rusya Avrupa'ya Verdiği Doğalgazı Kıstı


Rusya, Avrupa’ya Ukrayna üzerinden verdiği doğalgazda yaklaşık yüzde 25 oranında bir kısıntıya gitti, Polonya üzerinden gaz akışınıysa şu aşamada tamamen kesti.

Rusya’nın devlet gaz şirketi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, Avrupalı ülkelerin gaz taleplerinin anlaşmalar dahilinde karşılandığı ifade edildi. Ancak buna karşın Gazprom şirketi Uluslararası Enerji Dairesi ve Avrupalı parlamenterler tarafından Avrupa’ya yeterince gaz temin etmemekle suçlanıyor.

Gazın geçiş güzergahındaki ülkelerden biri olan ve Rusya’yla Kırım’ın ilhakından bu yana gerginlikler yaşayan Ukrayna’ysa söz konusu doğalgaz kesintisini eleştirdi. Ukrayna Gaz Transferi Sistem Operatörleri Başkanı Sergiy Makogon, Rusya’nın gaz teminini azaltmasının ticari hiçbir nedeni olmadığını, aksine Moskova’nın doğal gazı bir silah gibi kullandığını ve Avrupa’nın enerji krizini derinleştirmeye çalıştığını öne sürdü.

Rusya’nın ayrıca son dönemde Ukrayna’ya kömür temin etmeye de son verdiği ve Belarus’tan da komşu ülke Ukrayna’ya elektrik satışını durdurumasını istediği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG