Erişilebilirlik

Rusya Amerika’nın İran’a Yeni Yaptırımlarını Eleştirdi


Rusya Amerika’nın İran’a Yeni Yaptırımlarını Eleştirdi
Rusya Amerika’nın İran’a Yeni Yaptırımlarını Eleştirdi

Moskova hükümeti Amerika’nın, İran devlet havayolu ile büyük bir liman hizmetleri şirketine yaptırım kararını değiştirmesini istedi.

Amerika Maliye Bakanlığı, İran Air ve Tidewater Orta Doğu şirketi ve diğer üç kuruluşa uygulanacak yaptırımları dün açıklamıştı. Obama yönetimi bu şirketleri yasadışı nakliyat ve silah sevkiyatına karışmakla suçluyor.

Rusya kararın İran’la iş yapan şirketlere zarar vereceğini savunarak kaldırılmasını istedi. Rus Dışişleri Bakanlığı, Amerika’nın yeni yaptırımlarının nükleer silahların yayılmasıyla ilgili olmadığı görüşünde. Açıklamada, Amerika’nın tek yanlı yaptırım kararlarının Rus vatandaşlarına ve şirketlerine zarar verdiği ileri sürülüyor.

Öte yandan Amerika, İngiltere ve Fransa, İran’ın Suriye’ye silah sevk ederek Birleşmiş Milletler yaptırımlarını deldiği yolunda Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporun yayınlanması çağrısında bulundu.

Konsey’in diğer iki daimi üyesi Rusya ve Çin, raporun yayınlanmasına karşı çıkıyor.

Reuters haber ajansı tarafından ele geçirilen gizli raporda, İran’ın bu silahları Suriye üzerinden Lübnan’da Hizbullah ve Filistinli militanlara gönderdiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG