Erişilebilirlik

Rusya Amerika’nın Sesi Dahil Yabancı Yayınları Takibe Alıyor


Rusya Adalet Bakanlığı, onay sürecine giren yeni yasa tasarısı uyarınca, ABD hükümeti tarafından finanse edilen basın kuruluşlarının, “yabancı kurum” olarak tescillenmeleri gerekeceği konusunda uyardı. Uyarı giden kuruluşlardan biri de Amerika’nın Sesi.

15 Kasım’da Rus parlamentosunun alt kanadında kabul edilen tasarı, ABD’nin Kremlin’ce desteklenen ve eski adı Russia Today olan RT televizyonu hakkında benzer bir kararının ardından geldi. Düzenlemenin yasalaşması için Rus Senatosu tarafından da kabul edilmesi ve ardından da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması gerekiyor.

Yasa tasarısı hükümet kaynaklı ya da özel yabancı basın kuruluşlarının “yabancı kurum” olarak tescillenmesini, bu kuruluşları da Adalet Bakanlığı’nın belirlemesini öngörüyor.

Rusya Adalet Bakanlığı şimdiden ABD hükümetince desteklenen Amerika’nın Sesi ve Radio Free Europe/Radio Liberty’yle irtibata geçti.

“Yabancı kurum” olarak tescillenen medya kuruluşlarının, yabancı sivil toplum örgütleri gibi düzenli olarak mali kaynakları ve çalışanları hakkında Rus hükümetine bilgi vermesi gerekecek. Benzeri bir düzenleme daha önce de yabancı sivil toplum örgütlerine getirilmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Amerika’nın Sesi Genel Müdürü Amanda Bennett, başka kurumların atabileceği adımlar konusunda yorumda ya da spekülasyonda bulunmayacağını belirtti.

Bennett yazılı açıklamasında, “Amerika’nın Sesi, yasalar gereği objektif, kapsamlı, doğru, bağımsız bir haber kaynağıdır. Dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerimize güvenilir ve tarafsız programlar ulaştırma misyonumuza bağlı kalacağız” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG