Erişilebilirlik

Rusya Amerika'daki Başkanlık Seçimine Müdahale Etti mi?


Rusya’nın 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiaları bugün Senato’da iki oturumda ele alınıyor. Konuyla ilgili Başkan Barack Obama’ya da brifing verilecek.

Başkan Obama, istihbarat kurumlarının, kendisini Beyaz Saray’a taşıyan 2008 başkanlık seçimleri de dahil son üç seçime dışarıdan müdahele olup olmadığının incelenmesini istemişti. Amerika’nın Sesi’ne konuşan üst düzey bir yetkili Başkan’ın bu soruşturmanın sonuçlarını bugün dinleyeceğini açıkladı. Aynı toplantı yarın da Donald Trump için düzenlenecek.

Rusya Amerika'daki Başkanlık Seçimine Müdahale Etti mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Hem Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA hem Federal Soruşturma Bürosu FBI, Rusya’nın 2016 seçimlerini etkilemek için bilgisayar korsanlığı yaptığı ve Amerikan belgelerini internete sızdırdığı sonucuna varmıştı.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi bugün, Ulusal İstihbarat direktörü, James Clapper, Ulusal Güvenlik Dairesi başkanı Amiral Michael Rogers ve Savunma Bakanlığı İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Marcel Lettre’yi dinliyor.

Komite Başkanı John McCain açış konuşmasında, Kongre’nin ABD’ye yönelik siber saldırıların soruşturulmasında ve engellenmesinde tarafsız olması gerektiğini söyledi.

McCain dün de Rusya’nın müdahalesinin savaş nedeni olduğunu söylemişti. McCain Kongre’de gazetecilere konuşmuş ve “Eğer demokrasinin temel ilkelerini yıkmaya çalışırsanız bir ulusu yıkmış olursunuz. Bu bir nükleer saldırı olmayabilir ama eğer bir ulusun temel yapısına saldırırsanız, ki onlar da bunu yapıyor, o zaman bu savaş nedenidir” demişti.

Senato’daki bir diğer oturum da basına kapalı olacak. Dış İlişkiler Komitesi’ndenki oturumda İç Güvenlik Bakanlığı’nın sibergüvenlik yetkilisi Danny Toler ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Victoria Nuland ve Gentry Smith dinlenecek.

Obama’nın yaptırımları

Barack Obama geçen hafta Rusya’ya yeni yaptırımlar getirmiş, Moskova’nın istihbarat kurumlarını hedef alan yaptırımlar sonucu 35 Rus “istihbarat görevlisi” sınırdışı edilmişti.

Haber Ajansı Reuters da ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, Obama yönetimine 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerinden sonra, Demokrat Parti’nin Ulusal Komitesi’nin belgelerinin Rusya tarafından ele geçirilerek Wikileaks’e sızdırıldığına dair kesin kanıtların sunulduğunu yazmıştı.

Trump şüphe ediyor

Donald Trump ise Rusya’nın seçimlere müdahele ettiğinden şüphe duyduğunu defalarca dile getirdi.

Salı günü sosyal medya hesabından paylaşımlar yapan Trump, CIA, FBI ve diğer kurumlara sataşmış ve Rusya ile ilgili kanıtları olmadığını öne sürmüştü.

Trump, “Rusya’nın sözde bilgisayar korsanlığı ile ilgili istihbarat toplantısı Cuma gününe ertelendi. Herhalde bir konu yaratmak için daha zamana ihtiyaçları var. Çok garip” ifadelerini kullandı.

Hafta ortasında Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange’ın ekrana çıkarak, Rusya’nın Demokrat Parti belgelerini sızdırdığını inkar etmesi de Trump destek

verdi. 45. ABD Başkanı, Assange’ın “14 yaşında bir çocuk bile Podesta’nın e-postalarına girebilirdi” sözlerini paylaştı ve “Demokratlar niye bu kadar dikkatsizdi?” diye sordu.

Trump’ın bahsettiği binlerce e-posta, Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’ın kampanya yöneticisi John Podesta’ya ait. Bilgisayar korsanları, başkanlık seçimlerine haftalar kala bu yazışmaları Wikileaks’te yayınlamıştı.

Trump’ı en çok eleştiren isimlerden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise, yeni başkanın Assange’in sözlerine güvenmesine sert tepki gösterdi. Graham sosyal medya hesabında, “Assange, ABD’nin kuyusunu kazmaya çalışıyor. Julian Assange’ın söylediği şeylere herhangi bir Amerikalı’nın tam destek vereceğine inanmıyorum” diye yazdı.

Trump benzer eleştirilere de yine Twitter’dan yanıt verdi ve “Sahtekar basın, Julian Assange ile anlaşma içinde olduğumu söylemeyi seviyor ama bu yanlış. Ben sadece onun söylediklerini aktarıyorm. Halkın neye inanacağı onlara kalmış. Basın beni, istihbarat kurumlarına karşıymış gibi göstermeye çalışıyor ama aslında büyük destekçileriyim” dedi.

Merkezi Haberalma Teşkilatı Başkanı John Brennan ise PBS’e yaptığı açıklamada, “Konuyla ilgili raporu görmemiş, bilgi verilmemiş kimselere tavsiyem, herhangi bir yargıda bulunmadan önce bekleyip istihbarat birimlerinin raporunu görmeleri” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG