Erişilebilirlik

Rusya: 'Afganistan'da 10 Bin IŞİD Militanı Var'


Rusya, Afganistan’da 10 bin civarında IŞİD militanının bulunduğunu tahmin ettiğini, Suriye ve Irak’tan kaçan militanların gelmesiyle bu sayının daha da artmakta olduğunu belirtti.

Rus medyasında yer alan haberlere göre, Rusya’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Moskova’nın IŞİD militanlarının kuzeyde Tacikistan ve Türkmenistan’a sınır bölgelerde artan varlığından özellikle kaygı duyduklarını söyledi.

Kabulov Sputnik haber ajansına yaptığı açıklamada, “Rusya, Afganistan’da IŞİD’in yükselişi hakkında alarm zillerini çalan ilk ülkelerden biri oldu. DAEŞ, ülkedeki gücünü son dönemde önemli ölçüde artırdı. Tahminlerimize göre, militanların sayısı 10 bini geçiyor ve Suriye’yle Irak’tan yeni savaşçıların gelişiyle birlikte bu sayı artmaya devam ediyor” diye konuştu.

Rus temsilci, “tanımlayıcı bir işarete sahip olmayan” helikopterlerin militanlarını naklettiğini ve terör örgütünün Afgan koluna “Batı malı (askeri) teçhizat” taşıdığını iddia etti.

Kabulov, Moskova’nın bu meseleyi BM ve NATO nezdinde defalarca gündeme getirdiğini ve ama onlardan henüz “net bir yanıt” almadığını kaydetti.

Afganistan’nın Jowzjan ve Sar-e-Pol bölgelerinde durumun daha da kaygı verici olduğunu çünkü yerel halkın IŞİD saflarında Cezayirli ve Fransız militanlar gördüğünü ifade eden Kabulov, terör örgütünün, nüfuzunu Rusya’nın güney bölgeleri ve Orta Asya’daki ortağı olan ülkelere yaymayı amaçladığını öne sürdü.

Afganistan’daki NATO misyonu yetkilileri, Moskova’yı Taliban’ı desteklemek ve silahlandırmakla suçluyor. Afgan yetkililer de IŞİD unsurlarının ülkede üslendiğine yönelik kaygıları pek ciddiye almıyor. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Davlat Vaziri hafta içinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerika’nın hava operasyonlarıyla desteklenen sürekli güvenli operasyonlarında son 9 ayda üst düzey komutanlar dahil 1600 IŞİD militanının öldürüldüğünü söyledi.

Amerikan ordusunun tahminlerine göre, IŞİD Afganistan’ın doğusundaki aşırıcı operasyonlarına 2015 yılı başlarında başladı ve zirvede olduğu dönemde 3 bin kadar militana sahipti.

Amerikalı yetkililer, yerel güçlerle ortaklık halinde yürütülen IŞİD karşıtı operasyonların terör örgütü üzerinde sürekli baskı uyguladığını, örgütün elindeki toprakları önemli öçüde azalttığını ve militanlarının üçte birini ortadan kaldırdığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG