Erişilebilirlik

Rusya "Açık Semalar Anlaşması"ndan Çekildi


Rusya Lideri Vladimir Putin
Rusya Lideri Vladimir Putin

Rusya'yı Açık Semalar Anlaşması’ndan çıkaran yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in imzasıyla yürürlüğe girdi. Anlaşma, imzacı ülkeler üzerinde silahsız gözlem uçaklarının uçabilmesine olanak sağlıyordu.

Geçen yıl ABD yönetimi de anlaşmadan çekilmişti. Rusya, Cenevre’de bu ay yapılacak zirvede anlaşma konusunu yeniden görüşmeyi planlıyordu ancak ABD yönetimi anlaşmaya geri dönmeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine Rusya da anlaşmadan çekilmiş oldu.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Amerika’nın anlaşmadan çekilmesinin, anlaşmaya taraf ülkeler arasında çıkarlar dengesini büyük ölçüde bozduğu, bunun Rusya’yı da anlaşmadan ayrılmaya zorladığı ifade edildi.

Moskova, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın kararıyla çıkılan anlaşmaya Biden yönetiminin dönmesini umuyordu. Ancak Biden yönetimi de hali hazırda Rusya’nın anlaşma koşullarını ihlal ettiğini öne sürerek anlaşmaya geri dönülmeyeceğini açıkladı. Rusya ise anlaşmayı ihlal ettiği iddialarını reddediyor.

Rus yetkililer ABD’nin anlaşmadan çekilmesini üzüntüyle karşıladıklarını ve bunun siyasi bir hata olduğunu dile getiriyorlardı. Rusya’nın da anlaşmadan çekilmesinin bu ay içerisinde Cenevre’de yapılacak NATO zirvesi kapsamında biraraya gelecek Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden görüşmesinde, silahların kontrolu konusuna olumsuz etki yapacağına işaret ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG