Erişilebilirlik

Rusya 49 Yıl Daha Akdeniz’deki Suriye Üssü’nde


Rus Parlamentosu, Suriye’nin Tartus kentindeki deniz üssünün kullanımının 49 yıllığına daha uzatılmasını onayladı. Oylama, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, Rus birliklerinin bir bölümünü Suriye’den çekecekleri açıklamasının ardından geldi.

Duma’daki oylama ile Rusya, savaş gemilerini Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki Tartus üssünde 49 yıl daha tutabilecek. Suriye ile yapılan anlaşma Rusya’nın nükleer güçle çalışan kruvazörler dahil 11 savaş gemisi daha barındırmasına da olanak sağlıyor.

Moskova aynı zamanda, Esat kontrolündeki kıyı bölgesinde bir hava üssünü kontrol ediyor. Rusya’nın Suriye’de Eylül 2015’te başlayan hava saldırıları sayesinde, ülkedeki iç savaşın gidişatı müttefiki Beşar Esat lehine dönmüştü.

Öte yandan Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde Kazakistan'ın başkentinde düzenlenen Suriye konulu 8. Astana toplantısı bu sabah başladı.

Toplantıların son turunda isyancıların elindeki Doğu Guta bölgesindeki insani krizin ele alınması bekleniyor.

Doğu Guta’da son dönemde şiddet olayları artarken, bölgede sıkışıp kalan 393 bin insana ulaştırılan insani yardımda düşüş yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler ve insani yardım örgütlerinin sivillerin sadece yüzde 7’sine yardım ulaştırabildiği, gıda azlığı nedeniyle ciddi açlık tehlikesi yaşandığı belirtiliyor. BM’den yapılan açıklamaya göre 500’den fazla sivil tıbbi tahliye için bekliyor, aralarında çocukların da olduğu 16 kişi ise tıbbi yardım beklerken hayatını kaybetti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise 14 Kasım’dan bu yana Doğu Guta’daki saldırılarda 50’si çocuk 213 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG