Erişilebilirlik

“Ruslar'a İstanbul’da Her Gün 7-8 Emlak Satıyoruz”


Ukrayna işgalinin ardından Rusya’ya yaptırımlar uygulanırken, zengin Ruslar Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde son haftalarda çok sayıda gayrimenkul satın alıyor.

İstanbul’daki “Golden Sign” isimli emlak şirketinin yöneticisi Gül Gül, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Ruslar'a her gün 7-8 emlak satıyoruz. Nakit ödeme yapıyorlar. Türkiye’de banka hesapları açıyorlar veya altın getiriyorlar” dedi.

Gül, “Bunlar oligarklar değil ama zengin Ruslar. Türkiye’ye paralarını getirmenin bir şekilde yollarını buluyorlar. 3-5 daire alan müşterilerimiz var” diye konuştu.

İstanbul’da emlak inşaatı yapan ve satan bir şirketin sahibi İbrahim Babacan da, Ruslar'ın genelde Antalya ve bölgesinde önceki yıllarda gayrimenkul satın aldıklarını, ancak artık yatırım yapmak için İstanbul’u tercih ettiklerini kaydetti.

"Ruslar'a satılan emlak sayısı ikiye katlandı"

Ruslar yıllardır Türkiye’de gayrimenkul satın alıyor, ancak emlakçılar son haftalarda talebin arttığına dikkat çekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, Ukrayna savaşının başladığı Şubat ayında Ruslar'a satılan emlak sayısı geçen yıla göre ikiye katlanarak, 509 oldu.

Türkiye, 250 bin dolara taşınmaz alanlara oturma izni verirken, üç yıl boyunca bu taşınmazı tutanlar vatandaşlık için başvurabiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise 205 bin dolar değerinde satın alınan ev karşılığı üç yıl oturma vizesi almak mümkün oluyor.

"Rusça konuşan eleman işe aldık"

Dubai’deki “Modern Living” emlak şirketinin yöneticisi Thiago Caldas da, talebi karşılamak için son dönemde üç Rusça konuşan elemanı işe aldığını ve Ruslar'ın gayrimenkula olan ilgisinin on kat arttığını ifade etti.

Caldas ayrıca, “Ukrayna işgalinin başında, bölgede bir kampanya başlattık ve bizimle irtibata geçen insan sayısı normalden 10 kat daha fazla oldu” dedi.

Moskova ve Berlin’de şubeleri olan “Tranio” isimli emlak şirketinden Elena Milishenkova da, “Yatırımcılar, hem sermayelerini güvence altına almanın, hem de Birleşik Arap Emirlikleri’nde oturma izni almanın yollarını arıyor” dedi. Milishenkova, 2022’nin ilk üç ayında geçen yıl aynı döneme göre Dubai’de emlak talebinin üç kat arttığına dikkat çekti.

"Banka transferlerinde sıkıntılar yaşanıyor"

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki “Royal Home” isimli emlak şirketi pazarlamacısı Elena Timchenko, Dubai’de banka hesabı bulunan Ruslar'ın burada emlak satın almasının kolay olduğunu belirterek, burada banka hesabı olmayanların yakın arkadaşlarından yardım istediğini, bununla birlikte son dönem para çıkartmakta zorlananların da bulunduğunu belirtti.

Türkiye’ye son dönemde gelen Ruslar'ın yine yaptırımlar nedeniyle banka transferlerinde sıkıntılar yaşadığı belirtilen haberde, Visa ve Mastercard gibi kredi kartlarını kullanamamanın da bu sıkıntıları arttırdığı aktarıldı. Türkiye’nin OECD bünyesinde faaliyet gösteren Mali Eylem Gücü’nün (FAFT) izlemeye aldığı ülkeler arasında olduğu da hatırlatıldı.

Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat’taki işgalinin ardından birçok Batı ülkesi Rusya’ya ve Rus oligarklara yaptırımlar uygulamaya başlamış ve Rusya SWIFT bankacılık sisteminden çıkarılmıştı. Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya’yı işgalden dolayı eleştirse de, her iki ülkenin de Moskova ile iyi ilişkileri bulunuyor ve her iki ülkeden de Moskova’ya direkt uçuşlar yapılmaya devam ediliyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG