Erişilebilirlik

Ruslar İstikrar İstiyor


Ruslar İstikrar İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Rus Rublesi’nin değeri düşmeye devam ederken halk zenginlikten çok, istikrar istediğini söylüyor. Ancak Rusya’daki sorunlar ve Batı’yla yaşanan gerilim ülkede milliyetçi akımları da tetiklemiş durumda

Moskova’da Kızıl Meydan’daki yeni yıl kutlamalarının coşkusu ülkenin parlak günlerini hatırlatıyordu.

“Rusya için herşeyin en güzelini, en iyisini diliyoruz. Kazanacağız. Rusya hep en iyi en güçlüdür! Yaşasın Rusya!”

Ancak düşen petrol fiyatları ve Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar ülkede bu sene ekonomik daralmaya yol açacak. Ruble’nin değeri Batı para birimleri karşısında %50 değer kaybetti ve bu da Ruslar’ı tedirgin ediyor.

“Her gün kurlara bakıyorum. Sadece meraktan takip ediyorum. Çünkü bunun bana bir etkisi yok. Hiçbir şeyiniz yoksa hiçbir şey kaybedemezsiniz ki!”

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de Ruslar’ı olası zorluklara karşı uyardı:

“Bu yıl hep beraber birçok sorunu çözmemiz gerekecek. Ve bu sene bizim istediğimiz biçimde şekillenecek. Sonuçlar hepimizin girişimine, yaratıcılığına bağlı olacak. Bunun başka bir yolu yok.”

Ancak Putin Rusya’nın sorunlarının üstesinden geleceğini söylese de muhalifler çok daha karanlık bir geleceği öngörüyor:

“Sona yaklaştık. Ülke uçurumdan düşmek üzere. Ben böyle hissediyorum. Bu nedenle ben halkın sokaklara dökülerek değişiklik talep etmesini bekliyorum. Bu nedenle bence 2015 önemli bir sene olacak. Bence bu tarihi bir yıl olabilir.”

Rus yetkililer biraz çabayla ekonomik felaketin engellenebileceğini söylüyor.

Sergei Romanchuk: “Genel politikalar, hatta yerel çapta küçük bir iyileşme pazarların güçlenmesini sağlıyor. Örneğin Avrupa’nın yaptırımlarının uzatılması için oylama gerekiyor. Belki Rusya yaptırımların sertleşmesine yolaçacak bir adım atmazsa o konuda olumlu bir sonuç elde edebiliriz.”

Son yapılan anketler Putin’in halk arasında hala yüzde 70-80 aralığında destek gördüğünü ortaya koyuyor. Kırım’daki Rusça konuşan nüfus, Rusya’nın bölgeyi işgal etmesinden bu yana su ve elektrik sorunu yaşasa da Putin’e desteğini sürdürüyor.

Kırım’ın ilhakı ve Moskova’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara verdiği destek Batılı ülkelerce kınandı ve Rusya’nın ekonomik sorunlarını arttırdı. Ancak bazı Ruslar duruma felsefi yaklaşıyor.

Anastasia Khripunova: “Her şeye rağmen iyimser olmaya alıştık. Çünkü gülmezseniz delirirsiniz.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG