Erişilebilirlik

Rus Yetkililer Suriye Muhalefetiyle Görüşecek


Suriye muhalefetinden bir grup Moskova’ya üst düzey bir heyet gönderiyor. Ziyaret, Rusya’nın Suriye’deki Beşar Esad rejiminden uzak durmaya çalıştığı şeklinde yorumlanıyor.

Bir Suriye Ulusal Konseyi heyeti, kendilerini Moskova’ya davet eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la bugün ön görüşmeler yapacak.

Rusya, Suriye’de ayaklanmaların başladığı 17 aydan bu yana bu ülkeye dış müdahaleye, Devlet Başkanı Esad’ın uluslararası düzeyde kınanmasına engel oldu. Ancak bir süredir Ortadoğu’daki kilit müttefikine karşı sabrını yitirmeye başlayan Kremlin, Esad’ın görevinden ayrılma ihtimalini de dikkate alarak Şam üzerindeki nüfuzunu korumak amacıyla Suriyeli muhalefet üyelerine yöneldi.

Rusya öte yandan çelişkili davranmaya da devam ediyor. Moskova son olarak Suriye’nin stratejik Tartus limanına beş savaş gemisi yolladı. Rus İnterfaks haber ajansı, gemilerin St. Petersburg’da üslenen Baltık Filosu’ndan olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray, gemilerin gönderilmesinden haberdar olduğunu, bir kaygı unsuru görmediğini bildirdi.

Annan: ‘İran sürece dahil olmalı’

Öte yandan özel temsilci Kofi Annan, İran’ın Suriye sorununun çözümüne dahil olması gerektiğini açıkladı.

Tahran’da İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’yle görüşen Annan, atıl hale gelen barış planını yeniden canlandırmaya çalışıyor.

Annan Tahran ziyaretinin, İran’ın Suriye sorununun çözümünde pozitif rol oynayabileceğinin kanıtı olduğunu söyledi. Suriye’nin bir diğer müttefiki olan İran, bu ülkeye ayaklanmaların devam etmesine rağmen silah sağlamaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG