Erişilebilirlik

Rus Kuvvetleri Ukrayna'da Mevzilerini Güçlendiriyor


Pazar günü Donetsk hava alanını ele geçiren Rusya yanlısı isyancılar
Pazar günü Donetsk hava alanını ele geçiren Rusya yanlısı isyancılar

Ukrayna askeri sözcüsü doğudaki Doneksk kenti ve çevresiyle güneydoğuda Azak Denizi kıyılarında Rus birliklerinin belirlendiğini, yardım konvoylarının silah kaçırmada kullanıldığını açıkladı

Ukrayna ordusu , Rus birliklerinin ülkenin doğusundaki mevzilerini güçlendirdiklerini ve beyaza boyanmış insani yardım kamyonlarını ayrılıkçı kuvvetlere silah ve malzeme kaçırmada kullandıklarını bildirdi.

Askeri sözcü Andriy Lysenko Rus birliklerinin bölge başkenti Donetsk ve çevresindaki kasabalarla köylerde, ayrıca güneydoğuda Azak Denizi kıyılarında belirlendiğini açıkladı.

Sözcü geçen 24 saat içinde 15 Ukrayna askerinin daha öldürüldüğünü de söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Pazartesi günü Rusya’yı açık saldırganlıkla suçlarken Ukrayna kuvvetleri ayrılıkçıların kalesi olan Luhansk kenti yakınındaki hava alanından çekildi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi sözcüsü Andriy Lysenko hava alanındaki askerlere Rus kuvvetleri tarafından ateş açılması üzerine çekilme emri verildiğini açıkladı. Lysenko açılan ateşteki hedef doğruluğunun, saldırının profesyonel Rus askerleri tarafından düzenlendiğini gösterdiğini söyledi.

NATO Ukrayna’da en 1,000 Rus askeri bulunduğunu tahmin ediyor. Rusya ise sürekli Ukrayna’ya asker görderdiği haberlerini yalanlıyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Pazar günü savaşın sürdüğü güneydoğu Ukrayna’nın devlet olması konusunda “acil” ve “özlü” görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.

Rus haber ajansları devlet televizyonunda konuşan Putin’in bölgede yaşayan halkın yasal çıkarlarını korumak için ayrı bir devlet oluşturulması gerektiğini belirtti.

Moskova bugüne kadar etnik rusların yaşadığı ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların faaliyet gösterdiği Ukrayna’nın doğusu için sadece daha güçlü özerklik çağrısında bulunuyordu.

Avrupa Birliği , Moskova’yı doğu Ukrayna’da askeri faaliyetlerine devam ederse yeni yaptırımlar uygulamakla tehdit etti.

Brüksel’de toplanan AB liderleri uzun tartışmalardan sonra Avrupa komisyonundan yeni önlemler listesi hazırlamasını isteme kararı aldıklarını açıkladı. İtalya Çuma gününe kadar yeni önlemlerin belirleneceğini bildirdi.

Birçok üyesi Rus doğal gazı ve Moskova ile ticari ilişkilere bağımlı olan Avrupa Birliği yaptırımlar konusunda bölünmüş bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG