Erişilebilirlik

Rus Holiganlar Fransa-Rusya Diplomatik Krizine Neden Oldu


Marsilya'da geçtiğimiz Cumartesigünü İngiltere-Rusya maçı öncesinde ve sonrasında yaşanan çatışmaların ardından Rus taraftarların gözaltına alınması, Rusya ve Fransa arasında diplomatik krize yol açtı.

Fransa, geçtiğimiz Cumartesi günü Marsilya kentinde İngiliz holiganlarla çatışan Rus holiganları gözaltına alıp 3'ünü sınır dışı edince, Rusya Dışişleri Bakanlığı, açıklama için Fransa'nın Moskova büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Olaylarda toplam 323 kişi göz altına alındı, 20 kişi hakkında da sınrı dışı edilme kararı alındı.

Marsilya kentinde yaşanan şiddet olaylarına karışan yüzlerce Rus ve İngiliz taraftar gözaltına alınmıştı.

Fransız polisi, maça giden bir Rus otobüsünü durdurarak içinde bulunan 43 taraftarı gözaltına aldı. Rus taraftarların bir bölümünün, neo Nazi grubu "Orel Butchers-Orel Kasapları" mensubu olduğu ve şiddet için özel eğitim aldıkları anlaşılınca gözaltı süresi de uzadı. Euro 2016 boyunca yardım amaçlı gelen Rus polislerinin de içinde olduğu 200 yabancı polis, holiganların kimliklerini belirlemek için Fransız polisine yardım etti. Yakalanan Rus holiganlardan 3'ü sınır dışı edildi. Hakim karşısına çıkarılan 3 Rus hakkında ise 1 ila 2 yıl arasında hapis cezası verildi.

Marsilya'nın ardından, Salı akşamı da, Lille kentinde yeniden Rus ve İngiliz holiganlar arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Olaya sert müdahale eden polis 36 kişiyi gözaltına aldı. Olaylarda 16 kişi yaralandı.

Fransız yetkililer Moskova'yı, tehlikeli olduklarını bildiği halde bazı holiganların Fransa'ya girmesine izin vermekle suçladı. UEFA ise, olayların devam etmesi durumunda Rusya'yı Euro 2016 karşılaşmalarından diskalifiye edeceğini belirtiyor.

Maçı izlemeye gelen Rus taraftarlar Twitter üzerinden arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto edince olaylar Rus kamuoyunda da geniş yankı uyandırdı.

"Ruslar'a ayrımcı muamele"

​Rus taraftarlarından 43'ünün, güvenlik önlemi olarak gözaltına alınmasını kınayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Duma'da yaptığı konuşmada, "İçinde 40'dan fazla taraftar bulunan bir otobüs dolusu Rus vatandaşının gözaltına alınması kabul edilemez. Fransız yetkililer Marsilya'daki gözaltılar sırasında Rusya'nın Marsilya Konsolosu ile temasa geçmek zorundaydı. Bu yapılmadı. Diplomatlar vatandaşlarının gözlatına alındıklarını sosyal medyadan öğrenmemeliydi" dedi. Dışişleri Bakanı Lavrov, Fransa'nın Moskova Büyükelçisi Jean-Maurice Ripert'i de bakanlığa çağırarak Rusya'nın protestosunu iletti. Lavrov, bu görüşmenin ardından yaptığı yazılı açıklamada daha tehditkar bir üslup kullanarak, "Rus vatandaşlarına karşı ayrımcı bir tutum sergilenmiştir. Rus karşıtı duyguları körüklemek, Rus-Fransız ilişkilerini de kötü etkiler" dedi.

Fransa'dan yanıt: "Gerçekleri aktardık"

Fransa’dan bu açıklamaya anında yanıt geldi. Açıklamada, "Fransız büyükelçi, olayın gerçekleşme biçimini aktarmıştır. Gözaltıların tümüyle yasaya uygun biçimde, Rus yetkililer nezdinde büyük bir şeffaflıkla gerçekleştiğini söyledik. Rusya'nın Marsilya konsolosu, operasyonun başında Fransız makamları tarafından bilgilendirildikten sonra olay yerine gelmiştir" denildi.

Tartışmanın dışında kalmayı seçen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sözcüsü Dimitri Peskov aracılığıyla, "Rusya'nın da 2018 Dünya Futbol Kupası'na ev sahipliği yapacağını, Rusya olarak Fransa tecrübesinden ders alacaklarını" dile getirdi.

323 kişi göz altına alındı

Fransa İçişleri Bakanlığı Euro 2016 karşılaşmalarının başladığı 10 Haziran tarihinden bu yana toplam 323 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 196'sının tutuklandığını, 24 holiganın sınır dışı edildiğini, 9 holiganın da hapis cezası aldığını açıkladı. Geçtiğimiz pazartesi günü 6 İngiliz, 3 Fransız ve bir Avusturyalı taraftar olmak üzere 10 holigan yargılandı. Bunlardan 9'u hapis cezası aldı. Bölge valiliği, 20 Rus holigan hakkında "kamu düzenini bozdukları" iddiasıyla sınır dışı kararı alındığını duyurdu. Aralarında Rus Taraftarlar Derneği Başkanı ve aşırı sağ çevreye yakın isimlerden Alexandre Chpryguine'in de bulunduğu 20 de kişi bir tutukevine konuldu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG