Erişilebilirlik

Rus Güçleri Mariupol’a Saldırmaya Devam Ediyor


Rus güçleri Ukrayna’nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol’da kuşatma altında tuttukları çelik fabrikasına roketlerle saldırdı. Roketlerin isabet ettiği fabrikadan gökyüzüne siyah duman yayıldı. Ukraynalı yetkililer tahliyelere rağmen fabrikada hala yaklaşık 200 sivilin bulunduğunu söylüyor.

Reuters haber ajansının elde ettiği video görüntüleri bir Rus kamyonuna yüklenmiş roketlerin Mariupol’daki Sovyetler Birliği döneminden kalma çelik fabrikasına fırlatıldığını gösteriyor.

Saldırı BM arabuluculuğunda yapılan ateşkes sayesinde bazı sivil gruplarının Ukraynalı savaşçıların son sığınağı olan Mariupol’dan tahliye edilmelerinin ardından geldi. Yeni çatışmaların tahliyeleri nasıl etkilediği ise bilinmiyor.

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, tahliye edilen ilk grubun bugün Ukrayna kontrolundaki Zaporijya kentine ulaşmasını beklediklerini söyledi. Çelik fabrikasının yer altındaki mahsenlerinde ve tünellerinde mahsur durumda olan başka sivillerin de hala mevcut olduğunu söyleyen Boyçenko, kent genelinde ise 100 bin kadar sivilin olduğunu sandıklarını belirtti.

Hastaneler tahliye edilen siviller için hazırlandı

Mariupol’dan tahliye edilenlerin tedavisi için Zaporijya’da hastaneler, yanıklardan kötü beslenmeye kadar birçok tedavi için hazırlandı.

Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç Ukrayna ve Rusya ile işbirliği yaparak kadın, çocuk ve yaşlılar başta olmak üzere Mariupol’daki çelik fabrikasından sivillerin tahliyesinin 29 Nisan’da başlaması için anlaşmıştı.

Zaporijya’da bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkililerinden Doktor Dorit Nizan, hastanelerin stoklarını arttırdığını ve gönüllülerin, konvoyun varışı öncesinde desteğe geldiğini belirtti.

Doktor Nizan, ‘‘Yanıklar, kırıklar, yaralar, ishal ve solunum yolu enfeksiyonları için hazırlıklıyız. Ayrıca hamile kadınlar ya da kötü beslenmiş çocuklar için de hazırız. Hepimiz buradayız ve sağlık sistemimiz buna hazır’’ diye konuştu.

Nizan, daha önce Mariupol civarından kendi imkanlarıyla kaçmayı başaranların hafif yaralarla geldiklerini ancak esas sorunun akıl sağlığı olduğunu söyledi.

Mariupol, Ukrayna’nın Karadeniz’le bağlantısını kesmek ve ülkenin güney ve doğu kesimleriyle bağlantısını sağlamak isteyen Rusya için önem arz ediyor.

24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlayan Rusya’nın bombardımanı şehirleri yerlebir etti, binlerce sivilin ölümüne ve beş milyondan fazla kişinin ülkeyi terk etmesine neden oldu.

Savaş şu anda bazı kısımları Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların kontrolunda olan ülkenin doğusundaki eyaletler Donetsk ve Luhansk’ta yoğunlaşmış durumda.

Rusya güçleri cepheden yoğun bombardıman ile buradaki büyük Ukrayna güçlerini kuşatmaya çalışıyor.

Batılı müttefikleri Ukrayna’ya ağır silahlar göndermeye devam ederken, Ukrayna’nın First Lady’si Olena Zelenska desteğin devam etmesi çağrısı yaptı. İngiltere televizyonuna konuşan Zelenska, ‘‘Sizden durmamanızı istiyoruz, ağır silah sağlamayı sürdürün’’ dedi. First Lady, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna lideri eşi Volodimir Zelenski’yi görmediğini belirtti.

Öte yandan Papa Francis, yayınlanan bir röportajında, Moskova’da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşme talep ettiğini ancak yanıt alamadığını bildirdi.

Papa röportajında, Macaristan Cumhurbaşkanı Victor Orban’ın kendisine Rusya’nın savaşı 9 Mayıs’taki Zafer Günü’nde sonlandırmayı planladığını aktardığını bildirdi. Bu 1945’te Naziler’in teslim olduğu tarih.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov daha önce yaptığı açıklamada Rusya’nın bu tarihe yetişmek için acele etmeyeceğini bildrimişti.

Fransa Cumhurbaşkanlığı ofisine göre ise Emmanuel Macron bugün Putin ile telefonda görüşecek.

Avrupa Komisyonu altıncı yaptırım paketini görüşüyor

Brüksel’de ise Avrupa Komisyonu’nun Rusya’ya karşı önerilen altıncı yaptırım paketini tamamlaması bekleniyor. Bunlar arasında Rusya’dan petrol alınmasına yasak getirilmesi olasılığı da var. Son olarak Almanya bu konuda tutum değiştirerek, derhal uygulanacak bir petrol ambargosuna onay vermeye hazırlandığını söylemişti.

Kiev, Rusya’nın Avrupa’ya enerji ihracatının şimdiye kadar yaptırımların dışında kalmasının, savaş bütçesini desteklediğini söylüyor.

Zelenski gece yayınlanan video mesajında, ‘‘Bu paket Rusya’nın enerji kaynaklarından elde ettiği gelirini önleyecek açık adımları içermeli’’ dedi.

Enerji ve Temiz Hava Merkezi adlı araştırma kuruluşuna göre AB ülkeleri Rusya’nın Ukrayna işgalinden bu yana Moskova’ya 47 milyar Euro (47 milyon 430 bin dolar) ödedi.

AB ülkelerinin büyükelçileri önerilen yaptırımları yarın değerlendirecek.

ABD Kongresi ise Ukrayna için 33 milyar dolarlık bir askeri yardım paketini değerlendirirken, İngiltere bu hafta Ukrayna’ya 375 milyon dolarlık ek savunma desteği sözü vermişti.

Putin’den yaptırımlara misilleme adımı

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de, Batı’nın yaptırımlarına misilleme olarak bugün hasım yabancı ülkelere yaptırımlar açıkladı.

Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ABD ve müttefikleri tarafından getirilen yaptırımlara şimdiye kadarki en sert yanıtını verdi.

Putin, bugün hükümete 10 gün içinde bir yaptırım listesi hazırlaması talimatını verdi. Putin, listesindeki kişi ve kuruluşlara ürün ve hammadde ihracatını yasaklayan geniş kapsamlı bir kararnameyi imzaladı.

Kararname Moskova'ya ihracatı her an durdurabilme veya yaptırım uyguladığı bir kurum veya kişiyle sözleşmeleri feshedebilme yetkisi veriyor. Bu durumun piyasalarda kaosa neden olabileceği sanılıyor.

Putin, kararnamenin, ‘‘ABD ve müttefiklerinin Rusya Federasyonu'nu, vatandaşlarını ve Rus tüzel kişiliklerini mülkiyet haklarından mahrum bırakmak veya mülkiyet haklarını kısıtlamak anlamına gelen yasadışı eylemlerine yanıt’’ anlamına geldiğini söyledi.

‘‘Harkiv bombalandı’’

Ukrayna ordusuna göre, ülkenin ikinci büyük kenti Harkiv de, Salı günü tıpkı işgalin ilk günlerinde olduğu gibi bombardıman altındaydı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Luhansk’ta cephe hattı boyunca büyük yıkıma neden olduğunu belirtti ve Ukrayna güçlerinin Donets nehri kıyısındaki Harkiv’e İzyum’dan girişi savunduklarını bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada Donetsk’teki bazı bölgelerin aralıksız ateş altında olduğu ve yerel yetkililerin sivilleri cephe hattından uzaklaştırmaya çalıştıkları belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı ofisi, Vuhledar kasabasında en az üç sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ukrayna ordusu Rus güçlerinin cephe hattı kasabalarından Rubizhne’yi almaya çalıştıklarını bildirdi.

Reuters haber ajansı ise Ukrayna’da sahadaki kayıpları hesaplayamıyor.

Böyle Valisi Serhiy Gaidai, Luhansk’taki Popasna’da yoğun çatışmalar yaşandığını, çatışmaların yoğunluğu yüzünden cesetlerin bile toplanamadığını kaydetti.

Vali, ‘‘Popasna, Rubizhne ve Novotoshkivske’de yaşayanlara ne olduğu konusunda konuşmak bile istemiyorum. Bu şehirler artık yok. (Ruslar) bunları tamamen yok etti’’ diye konuştu.

‘‘ABD Silahları ve Bayraktar insansız hava araçları imha edildi’’

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna’nın güneybatısındaki Odesa’da bir askeri üssü hedef alarak Ukrayna’ya ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından gönderilen insansız hava araçlarını, füzeleri ve mühimmatı imha ettiğini öne sürdü.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, ‘‘Yüksek hassasiyetli Onyx füzeleri, Odesa bölgesindeki bir askeri hava üssünde yabancı silahların bulunduğu bir lojistik merkezi vurdu’’ denildi.

Vurulan hangarlarda Türkiye’den alınan bayraktar TB2 insansız hava araçlarının yanı sıra ABD ve Avrupa ülkelerinden alınan füze ve mühimmatın bulunduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca Rus güçlerinin Ukrayna genelinde bir dizi askeri hedefi vurduğu, bunlar arasında komuta merkezleri, cephanelikler ve S-300 füzesavar sistemlerinin yer aldığı belirtildi.

Odesa Valisi Maksim Marçenko da dün akşam saatlerinde Karadeniz kıyısındaki kente bir roketin isabet ettiğini, ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG