Erişilebilirlik

Rus Ekonomisinde Büyük Gerileme


Sen Petersburg'da döviz kurlarını sergileyen banka afişi
Sen Petersburg'da döviz kurlarını sergileyen banka afişi

Rusya Ekonomi Bakanı büyüme hızının daha önceki yüzde 1,2'lik tahminin aksine yüzde 0.8'de kalacağını açıklarken ruble dolar karşısında yüzde 40 değer kaybetti

Rus yetkililer,ülke ekonomisinin gelecek yıl büyüme hızının düşmesi sonucu durgunluğa girebileceği tahmininde bulunuyor.

Daha önce Rusya ekonomisinin 2015 deki büyüme hızını yüzde 1,2 olarak tahmin eden Ekonomik Kalkınma Bakanı Salı günü yaptığı açıklamada 2015 büyüme oranının yüzde 0.8 ‘de kalacağını belirtti

Rusya ekonomisinin düşüş nedenlerinden en önemlisi en büyük gelir kaynağı olan petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüş oldu. Bunun yanısıra Rusya’nın Ukrayna politikası yüzünden Batı ülkelerinin uyguladığı ekonomik yaptırımlar da Rus ekonomisini olumsuz etkiledi.

Yaptırımlar bankalarını ve yatırımcıları da kötü etkilerken Rus para birimi, Ruble de Amerikan Doları karşısında yüzde 40 ‘dan daha fazla değer kaybetti.

Ekonomi bakanı Amerika ve Avrupa ülkelerinin uyguladığı ekonomik yaptırımların gelecek yıla kadar kaldırıp kaldırmayacağını söylemek için daha erken olduğunu söyledi. Tahminler, gelecek yıl Rusya’dan yaklaşık 125 milyar Amerikan doları sermayenin çekileceği yönünde.

Rus ekonomisi 70 doların altına düşen petrol fiyatlarından çok kötü bir şekilde etkilenmiş durumda.

Ayrıca Ruble’nin de değer kaybetmesi, Rusya’da enflasyonun yüzde 9 a çıkmasına neden oldu. Ekonomi bakanlığı, Rusya halkının yıllık kazancının yüzde 2.8 düşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Ekonomi bakanlığı daha önce, Rus halkının yıllık kazancının yüzde 0.4 olarak artacağını tahmin ettiklerini bildirmişti.

Dünya’nın en büyük ekonomisine sahip Amerika dışında, bütün dünya ülkeleri gibi Rusya ekonomisinin de gerileyeceği tahmin ediliyor. Dünyanın en güçlü ekonomisini oluşturan 18 ülkeli Avrupa bloğunun ekonomisi neredeyse küçülmeye başlamış durumda. Çin ekonomisi de yavaşlamaya başlarken, Japon ekonomisi bir süredir küçülüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG