Erişilebilirlik

'Rus Ekonomisi Bu Yıl Gerileyecek'


'Rus Ekonomisi Bu Yıl Gerileyecek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Ruble'nin yarı yarıya değer kaybetmesi ve bankaların sarsıntı geçirmesi yüzünden Carnegie Barış Vakfı uzmanı tanınmış ekonomist Uri Dadush, Rusya'da durumun daha da kötüye gideceği tahmininde bulunuyor

Rus ekonomisini 2015’te zor günler bekliyor. Rus rublesinin değeri yarı yarıya düştü. Bankalar kan kaybetmeye devam ediyor. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’ndan iktisatçı Uri Dadush, Rusya’da durumun düzelmeye başlamadan önce daha da kötüye gideceğini ve özgüven krizi yaşayan Rusya’nın, ciddi bir ekonomik gerilemeyle karşı karşıya kalacağını söylüyor.

Yatırımcılar şimdiye kadar Rusya’dan 100 milyar dolar çekti. Hükümet, rublenin değerini sabitlemek ve bankaları istikrara kavuşturmak için faiz oranlarını aniden yükseltti, bankalara 20 milyar dolar pompalanacağını açıkladı.

Bu önlemlerin bankacılık sektörünün yeni koşullar altında daha da istikrarlı olmasını sağlayacağını belirten Igor Şuvalov, yeni şok dalgalarının bankaları koruyacağını bildirdi.

Yeni şok dalgalarının en çok Rus tüketicilere darbe indirmesi bekleniyor. İthal ürünlerin fiyatları şimdiden yükseldi.

Uzmanlara göre yaşanan krizin nedeni, Rus hükümetinin enerjiye dayalı ekonomiyi çeşitlendirmeyi başaramaması. Petrol fiyatlarındaki ani düşüş ve Batı’nın Ukrayna’ya müdahalesi yüzünden Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar krizi daha da derinleştirdi. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Jason Furman’a göre Rusya, bu çok ciddi ekonomik krizin temelini kendi elleriyle hazırladı.

Rusya’yla ticari ilişkileri asgari düzeyde olan Amerika’nın krizden etkilenmesi beklenmiyor. Ancak Rusya’nın ticari ortakları Çin ve Avrupa ülkeleri, krizin etkilerini şimdiden hissediyor. Rus turistler, Rusya-Finlandiya sınırına 30 kilometre uzaklıktaki Lappeenranta kasabasına artık gitmiyor. Yetkililer, binden fazla işyerinin kapanabileceğini söylüyor.

Petrol fiyatları yükselmedikçe ya da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Kırım konusunda politika değiştirmedikçe Rus ekonomisinin toparlanmasının yıllar süreceğini söyleyen İktisatçı Uri Dadush’a göre ekonomik krizin Putin’in planlarını değiştirip değiştirmeyeceğini söylemek için henüz erken. Sıradan vatandaşların ve Rus ekonomisinin uzun süre darboğazda kalacağını söylemenin daha doğru olacağını belirten Dadush, önümüzdeki 2-3 yıl içinde ekonominin istikrar kazanmaya başlayabileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov krizin bu kadar uzun süreceğine ihtimal vermediğini söylüyor. Lavrov’a göre Rus halkı ve ekonomisi bu krizden eskisinden çok daha güçlü çıkacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG