Erişilebilirlik

Rus Diplomatlardan ABD’de Yolsuzluk


Soruşturmayı sürdüren Amerikalı müfettişler Rusya’nın Birleşmiş Milletler misyonunda çalışan diplomatların, gelirleriyle ilgili yalan beyanda bulunarak Amerikan hükümetinin Medicaid programından 1,5 milyon dolarlık haksız yarar sağladıklarını söyledi.

Programdan gelen yardım hamilelik, doğum ve çocuk bakımı gibi masrafların karşılanmasında kullanılmış. Bazı Rus diplomatlar ve aileleri sağlık hizmetleriyle ilgili dolandırıcılık ve hükümet kaynaklarını kendi çıkarları için kullanmakla suçlanıyor.
Reuter Haber Ajansı’na göre, haklarında dava açılan kişilerin çok azı halen Amerika’da yaşıyor ve tümü diplomatik dokunulmazlığa sahip. FBI Sözcüsü Peter Donald henüz suçla ilgili tutuklama yapılmadığını bildirdi. Rusya’nın BM misyonu da suçlamalarla ilgili açıklama yapmadı.

İddianameye göre, adı geçen Rus diplomatlar ve görevliler, Rusya’nın BM misyonundan, Rusya’nın New York Konsolosluğu’ndan ve Rusya Ticaret Temsilciliği’nden gelirlerine dair yalan beyan temin etmekle suçlanıyor.
İddianamede ayrıca aile üyelerinin on binlerce doları seyahat ve mücevher alımı için harcadığı ve ayrıca Bronx’un Riverdale mahallesinde yaşayan yakınlarına da para gönderdiği belirtildi.

25 Rus diplomatla 24 diplomat eşinin sadece 11’i halen Amerika’da görev yapıyor. Diplomatik dokunulmazlığa sahip oldukları için de Adalet Bakanlığı aleyhlerinde dava açamıyor. Büyük olasılıkla bu diplomatlarla eşlerinden ülkeyi terketmeleri istenecek.
CNN Televizyonu’na göre, iddianamede 49 diplomat ve ailelerinin adı geçiyor ve bazı haberlerde bu kişilerden bazılarının casusluk faaliyetlerinde de bulundukları öne sürülüyor. Haberde adı geçen 49 kişiden kaçının casusluk yaptığı belirtilmiyor.

CNN muhabiri Evan Perez’in haberine göre, yeterli delil olmadığı için iddianamede casusluk suçlaması yer almıyor. Ancak uzmanlara göre, Medicaid soruşturması bile Amerika’yla Rusya arasında zaten sorunlu olan ilişkilerde gerginlik yaratmak için yeterli bir neden. Federal Soruşturma Bürosu FBI, geçtiğimiz günlerde Washington’daki Rus Kültür Merkezi Başkanı’nı Amerika’dan casus bulma faaliyetinde bulunmakla suçlamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG