Erişilebilirlik

Rus Casusu Olduğu İddia Edilen Metsos Kayıplara Karıştı


Rusya hesabına Amerika’da casusluk yaptıkları iddia edilen 11 kişiden biri, Kıbrıs Rum tarafında kefaletle serbest bırakıldıktan sonra izini kaybettirdi. Kıbrıs Rum polisi Rum asıllı Kanada vatantaşı Christopher Robert Metsos’un Larnaka polis karakoluna imza atmak için gelmediğini açıkladı. Metsos hakkında tutuklama emri çıkaratıldı. Metsos Amerikan makamlarının Rus istihbaratı hesabına gizlice bilgi topladıklarını iddia ettiği 11 kişilik listede yer alıyor. Listedeki on kişi Amerika’da tutuklanmıştı. Metsos da geçen hafta sonunda Larnaka'dan Macaristan'a gitmek için uçağa binmeye hazırlanırken gözaltına alınmıştı.

Bu arada Moskova, Amerika’da casusluk yaptıkları iddiasıyla yapılan tutuklamaların, ikili ilişkileri olumsuz etkilemesini beklemiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs’in, tutuklamaların, iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemeyeceği yönündeki açıklamalarının ‘dikkate alındığını’ söyledi.

Zanlılar, Amerika’nın nükleer silahları ve dış politikaları hakkında gizlice Rusya adına istihbarat toplamakla suçlanıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, zanlıların Amerika’nın çıkarlarına zarar verecek hiçbir faaliyette bulunmadığını açıkladı.

Ancak Amerikalı yetkililerin ele geçirdiği şifreli mesajlarda, casus zanlılarına Rusya’dan gelen talimatlarda, banka hesapları, otomobil ve ev gibi Amerika’daki her türlü varlıklarının tek bir amaca hizmet için kendilerine sunulduğu hatırlatılıyor. Mesajlarda bu hizmetin Amerika’da politikaya yön veren kişilerle bağ kurup, elde edilen bilgileri Moskova’ya aktarmak olduğu belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG