Erişilebilirlik

Rus Büyükelçiye Suikast: Saldırgan Arapça Ne Dedi?


Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’da bir fotoğraf galerisi açılışında konuşma yaptığı sırada silahlı bir saldırgan tarafından öldürüldü.

Olaya tanıklık eden Associated Press haber ajansı foto muhabiri, takım elbiseli saldırganın elindeki silahla görgü tanıklarının şaşkın bakışları arasında büyükelçiye ateş ettikten sonra Suriye’deki iç savaş karşıtı sloganlar attığını bildirdi.

62 yaşındaki büyükelçi, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği sponsorluğunda düzenlenen serginin açılış konuşmasını yapmaya başladıktan birkaç dakika sonra, saldırganın en az sekiz el ateş ettiği kaydedildi.

Saldırganın Türkçe olarak “Suriye’yi unutmayın, Halep’i unutmayın” diye bağırdığı, daha sonra “Allahu Ekber” diyerek, “Cihat için Hz. Muhammed’i destekleyenlerin soyundan geliyoruz” anlamına gelen Arapça sözleri sarf ettiği bildirildi.

Salondaki AP muhabiri ayrıca, silahlı saldırı sonrası yerde yatan büyükelçiye en az bir kez daha saldırgan tarafından ateş edildiğini aktardı. Saldırganın sergideki çerçeveli fotoğraflardan bazılarını da yere atığı görüldü.

Suikast, Rusya, Türkiye ve İran dışişleri ve savunma bakanlarının Moskova’da Suriye’deki durumu görüşmek üzere toplanmalarından bir gün önce düzenlendi. Rusya ve İran, Suriye’de 6 yıla yakın süren iç savaşta Esat güçlerini desteklerken, Türkiye Esat’sız Suriye’den yana tavrını koruyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, büyükelçinin “Bir etkinlik sırasında kimliği belirsiz bir saldırgan tarafından öldürüldüğünü” söyleyerek suikasti doğrulayan ilk isim oldu. Sözcü, Rusya’nın Türk yetkililerle irtibat halinde olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby konuştu ve bu çeşit saldırıyı, kaynağı ne olursa olsun kınıyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler de Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’ne yönelik saldırıyı kınadı. “

Saldırı sonrası konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek “Suikastin tek amacı Rus-Türk ilişkilerini bozmayı amaçlamasıdır” dedi.

Rusya Türkiye ilişkileri, 2015 Kasım ayında Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesi sonucu gerilmişti. Ancak 2016 yılının ilk günlerinde Türkiye’nin özür dilemesi gerginliği azalttı. Geride bıraktığımız aylarda Erdoğan ve Putin pek çok kez bir araya geldi.

Rusya ve Türkiye, Halep’teki isyancılar ve sivillerin tahliyesine destek verirken, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yeni tur barış görüşmesi düzenleme hazırlığında.

Silahlı saldırıda hayatını kaybeden Karlov, deneyimli bir diplomattı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevine 1976 yılında başlayan Andrey Karlov, 2001-2006 tarihlerinde Rusya’nın Kuzey Kore büyükelçiliğini üstlendi. Karlow, Ankara’daki görevine başladığı 2013 tarihine kadar Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın konsolosluk bölümünü yönetiyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG