Erişilebilirlik

AB ve Rum Tarafından Türkiye’ye Sondaj Tepkisi


Yavuz gemisi
Yavuz gemisi

Avrupa Birliği Türkiye’nin Kıbrıs kıyılarında petrol ve gaz sondaj planlarını önemli bir endişe kaynağı olarak niteledi ve bunun Ada çevresinde kabul edilemeyecek şekilde gerilimin artmasına neden olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği dış politika bölümünden yapılan açıklamada, Türkiye’nin yasa dışı şekilde Kıbrıs’ın kuzeydoğusunda sondaj operasyonunun önemli bir endişe kaynağı olduğu belirtildi.

Açıklamada, ilkinden iki ay sonra planlanan sondaj operasyonunun gerginliği arttırarak Kıbrıs’ın bağımsızlığını ihlal ettiği vurgulandı.

Kıbrıs Rum yönetimi de Türkiye’nin Yavuz gemisini Kıbrıs kıyılarında sondaj çalışmaları için göndermesinin ardından yayınladığı mesajda “bunun Ada’nın bağımsızlığına yönelik en ciddi ihlal olduğunu” kaydetti.

Rum Kesimi Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Planlanan ikinci sondaj Türkiye’nin Kıbrıs’ın Birleşmiş Milletler Deniz Yasası ve uluslararası hukuka dayanan egemenlik haklarına yönelik ihlallerinin bir tekrarı ve en ciddisidir” denildi.

Yavuz, Kıbrıs kıyılarında sondaj faaliyetlerine katılan ikinci Türk gemisi. Yavuz’dan önce Fatih, Kıbrıs’ın batısında Mayıs ayından bu yana sondaj faaliyetleri yürütüyor.

Yavuz’un Kıbrıs’ın kuzeydoğu kıyısında sondaj faaliyeti yürüttüğü belirtildi.

Geçen ay Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin liderleri Türkiye’yi tartışmalı sularda sondaj faliyetlerine son vermesi gerektiği yönünde uyarmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG