Erişilebilirlik

Ruhani'den Trump'a Tutarsızlık Uyarısı


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran devlet televizyonunda konuştu.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran devlet televizyonunda konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika’nın İran’a yaptırımlar konusunda tutarsız mesajlar vermesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. İran Cumhurbaşkanı ülkesinin devlet televizyonunda açıklamalarda bulundu.

Ruhani, Amerika Başkanı Donald Trump’ın kamuoyu önünde yaptığı açıklamalarda İran’a yönelik yaptırımları arttıracağını söylediğini buna karşın Avrupalı liderlerin kendilerine Trump’ın görüşmek istediğini söylediklerini belirtti.

Ruhani, “Amerika Başkanı Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada ve farklı bir açıklamasında iki kez net bir biçimde 'Yaptırımları arttırmak istiyoruz' dedi. Bunu Avrupalı dostlarımıza da söyledim. Bize hangisini esas alacağız? Sizin Amerika görüşmeye hazır söyleminizi dikkate almalı mıyız?. Avrupalıların buna net bir yanıtı yok“ dedi.

Ruhani bu durumu tutarsızlık olarak nitelendirdi ve İran açısında bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Avrupalı liderlerin Amerika’yla İran arasında görüşme yapılmasını sağlamak amacıyla çaba sarf ettiklerini söyledi.

Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hazırladığı görüşme planına sıcak baktıklarını da belirtti. Ruhani, plana göre İran'ın nükleer programı konusunda kısıtlamalar olacağını, körfez bölgeleri başta olmak üzere deniz taşımacılığının güvence altına alınacağı ve bunların karşısında da Washington'un yaptırımları kaldırmasını gerektiğini belirtti. Ruhani söz konusu planda bazı ufak tefek değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Başkan Donald Trump, Amerika’yı İran’la bir önceki Başkan Obama döneminde imzalanan nükleer anlaşmadan çekmesinin ardından İran’a yönelik yeni yaptırım kararları aldı. İran’sa Amerika’nın çekilmesine karşın Avrupalı ülkelerin anlaşmadan kaynaklanan İran’a yönelik kazanımları yerine getirmelerini aksi takdirde kendisinin de nükleer programına yönelik taahhütlerinden vazgeçeceğini ifade ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG