Erişilebilirlik

Ruhani: 'Yaptırımlar Kalkmadan Amerika'yla Görüşmeyiz'


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

Başkan Donald Trump’ın İran Cumhurbaşkanı’yla görüşebileceğini söylemesinden birgün sonra İran’dan açıklama geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, tüm yaptırımlar kalkmadan İran’ın Amerika’yla görüşmeyeceğini söyledi.

Ruhani, İran'ın her zaman müzakereye açık olduğunu söyledi, ancak devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, “Öncelikle Amerika İran’a uyguladığı yasadışı, haksız ve adil olmayan tüm yaptırımları kaldırmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ruhani ayrıca “Washington pozitif yönde bir değişim için anahtara sahip, dolayısıyla ilk adımı atsın. İlk adımı atmadan bu kilit açılmayacaktır” dedi.

Ruhani, başta Amerika olmak üzere İran’la batılı ülkeler arasında artan tansiyona da değindi ve “İran dünyayla gerginlik istemiyor. Ortadoğu’da güvenlik istiyoruz. Diğer ülkelerle dostane ve daha iyi ilişkiler istiyoruz” diye konuştu.

2015 yılında imzalanan ancak Başkan Trump’ın Amerika’yı çektiği nükleer anlaşmaya da değinen Ruhani, “Eğer bizim çıkarlarımız garanti altına alınmazsa biz de taahhütlerimizden uzaklaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Ruhani ayrıca İran’ın dini liderinin verdiği fetva dolayısıyla asla nükleer silah sahibi olmak istemediğini de belirtti.

Ruhani ve Trump, Eylül ayında New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler toplantısına katılacak. Ancak iki lider arasında bir görüşme gerçekleşmesi için önce İran’ın dini lideri Hamaney’in buna onay vermesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG