Erişilebilirlik

Ruhani: 'Nükleer Silah Sahibi Olmayı Amaçlamıyoruz'


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin asla nükleer silah sahibi olmayı amaçlamadığını açıkladı. Yeni cumhurbaşkanının açıklaması, Tahran hükümetinin Amerika’ya yakınlaşmaya çalışması şeklinde algılandı.

Amerikan NBC televizyonuna demeç veren Ruhani, İran’ın hiçbir koşulda kitle imha silahına sahip olmayı amaçlamadığını söyledi.

İran yıllardır sürdürdüğü nükleer programının sivil amaçlı olduğunu iddia etse de, Amerika ve müttefikleri bu programın en nihayetinde askeri amaçlı olduğunu savunuyor. Tahran hükümeti bu programında devam etmedeki ısrarı yüzünden daha önce birkaç kez Birleşmiş Milletler’in yanı sıra Amerika ve Avrupa Birliği’nin bireysel yaptırımlarına maruz kaldı.

Haziran ayında cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Ruhani, selefi Mahmut Ahmedinejat’a göre daha ılımlı görülen bir lider. Bununla birlikte Washington’da birçok kişi en son sözün İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in elinde olduğunu savunuyor. Ruhani ise NBC’ye demecinde hükümetinin “tam yetkiye sahip olduğunu”, nükleer sorunu çözme konusunda yeterli siyasi yetkiye sahip olduğunu söyledi.
Ruhani önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yıllık toplantısı için New York’a gelecek. Uzmanlar bundan dolayı İran’ın yeni cumhurbaşkanının iyi niyet girişimlerinde bulunmasının normal olduğuna dikkati çekiyor.

Obama’dan Ruhani’ye mektup

Beyaz Saray, Başkan Barack Obama’nın şimdilik, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yle New York’ta görüşme planı olmadığını açıkladı. Bununla birlikte yetkililer, Obama ve Ruhani arasında karşılıklı yazışmalar olduğunu doğruladı. Karşılıklı mektuplaşma bile, aralarında diplomatik ilişki bulunmayan iki ülke açısından seyrek görülen bir olay olarak değerlendiriliyor.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Obama’nın mektubunda, İran’ın nükleer programının sivil amaçlı olduğunu kanıtlaması durumunda bu sorunu çözmeye hazır olduklarını bildirdiğini söyledi. Ruhani de Obama’nın mektubunu “olumlu ve yapıcı” diye değerlendirdi.

11 siyasi mahkum serbest

İranlı yetkililer ayrıca dün önde gelen 11 siyasi mahkumu serbest bıraktı. Bu kişiler arasında, cezaevindeki siyasi eylemcilerin savunmasını üstlenen İranlı insan hakları avukatı Nesrin Satudeh de bulunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, siyasi mahkumların serbest bırakılmasını memnunlukla karşıladı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani göreve geldiğinde, İranlıların özgürlüklerini “yeniden tesis etme ve genişletme” sözü vermişti.

Amerika ayrıca İran Cumhurbaşkanı’ndan “insan hakları durumunu iyileştirme ve tüm vicdan mahkumlarını serbest bırakma” yönünde verdiği sözü tutmasını istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG