Erişilebilirlik

Ruhani Batı'yla Anlaşma Yapmak İstiyor


Hasan Ruhani
Hasan Ruhani
İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Batı’yla üç ila altı ay arasında nükleer krizi sona erdirmek amacıyla anlaşma imzalamak istediğini bildirdi.

Washington Post gazetesine konuşan Ruhani, ileri yönde alınacak tek yolun, nükleer konulu görüşmeler için takvim belirlemekten geçtiğini, zamanlamanın ne kadar kısa olursa taraflara o kadar yararı olacağını savundu.

New York’taki temasları sırasında Batılı gazetecilerle bir araya gelen Hasan Ruhani, İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudiler’i hedef alan Nazi Soykırımı’nı da kınadı, bu olayın göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Ruhani, açıklamalarıyla kendisinden önceki cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’la arasına mesafe koymaya çalıştı. Ahmedinejat daha önce defalarca Nazi Soykırımı’nı inkar etmişti.

Bununla birlikte Hasan Ruhani, İsrail işgali altındaki Filistin halkının durumuna gönderme yaparak, “soykırım kurbanlarının başkalarına zulmetmemesi gerektiğini belirtti.

BM Genel Kurul toplantıları sırasında, İran’ın yeni cumhurbaşkanı Ruhani ve Başkan Barack Obama arasında görüşme gerçekleşmese bile en azından “el sıkışma” gibi bir beklenti oluşmuştu. Ruhani böyle bir buluşmanın zamanlamasının doğru olmadığını ve çok şeyin tehlikeye atılabileceğini söyledi.

Hasan Ruhani, Başkan Obama’yla ileride bir başka tarihte görüşebileceğini, ama iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin tamamen kesik olduğu 30 yıldan sonra tarafların dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG