Erişilebilirlik

Ruanda ile Kongo Arasındaki Sınırda Ebola Alarmı


Afrika’da Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde büyüyen Ebola salgınının, Ruanda'ya sınır Goma kentine da yayılmaya başlamasının ardından, Ruandalı yetkililer alarma geçti. Goma ile Ruanda'nın Gisenyi kenti arasındaki sınır Cuma günü birkaç saatliğine kapatıldı.

Ruanda Dışişleri Bakanı Oliver Nhuhungirehe, Cuma günü yaptığı bir açıklamada ülkesinin kuzeydoğusunda, Gisenyi’deki Kongo sınırını kapattıklarını açıklamıştı. Kararın açıklanmasından birkaç saat sonra sınırın tekrar geçişlere açıldığı aktarıldı.

'Sınırları kapatmak çözüm değil'

Bir milyonun üzerinde nüfusa sahip olan Goma ile Ruanda’nın Gisenyi kenti arasındaki sınırdan her gün binlerce insanın geçiş yaptığı belirtiliyor. Goma'da Ebola virüsüne rastlandığı yönündeki haberler Ruandalı yetkililerin endişelerini bu yüzden daha da arttırırken, bölgedeki riski doğrulayan Dünya Sağlık Örgütü uzmanları sınırların kapatılması yerine Kongo'ya yönelik katı seyahat kısıtlamaları getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Kongolu yetkililer, Ebola virüsü nedeniyle birkaç gün önce ölen bir kişinin kızının da virüsü taşıdığını söylüyor. Bu kişide, Goma’nın Ituri bölgesine gelişinin birkaç gün sonrasında virüsün teşhis edildiği belirtiliyor. Temmuz ayının başlarındaysa, bir rahip de Goma’ya otobüsle seyahat etmesinin ardından Ebola nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Dünya Sağlık Örgütü, Ituri ve çatışmaların da yaşandığı Kuzey Kivu’da acil sağlık alarmı ilan etti.

Kongo’daki Ebola salgını bir yıl önce, 2018 yılı Ağustos ayında patlak verdi. O dönemden bu yana 2 bin 500 pozitif vaka kayda geçti. Virüse yakalanan bu hastaların 1.670’i ise hayatını kaybetti.

Şu an hala devam eden salgın Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde son kırk yıl içinde rastlanan 10. Ebola salgını. Batı Afrika’da yayılan 2014 salgınında 11 bin 300 kişi ölmüştü.

Son bir yıldır devam eden salgının, 2014 salgınından sonra bölgedeki en büyük Ebola salgını olduğu aktarılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG