Erişilebilirlik

Ronald Reagan'ın Koruması Suikast Girişimini Anlattı


30 Mart 1981’de eski Başkan Ronald Reagan, Washington Hilton Oteli’nin çıkışında silahlı saldırıya uğradı. Başkan Reagan ve aralarında Gizli Servis koruması Tim McCarthy’nin de bulunduğu üç kişi ağır yaralandı. McCarthy, 31 yıl sonra hayatını değiştiren bu olayla ilgili olarak Amerika’nın Sesi’ne konuştu, Başkan’ın korumasından sorumlu Gizli Servis’in nasıl çalıştığını anlattı.

Gizli Servis ajanı Tim McCarthy, 1981’in 30 Mart sabahı kararsızdı. Ya büroda oturup evraklarla uğraşacak, ya da Washington’da yapacağı konuşma için Başkan Ronald Reagan’a eşlik edecekti.

Tim McCarthy, “O gün iki ajan brifing almıştık. Nöbetteki amirimiz birimizden birine gideceğimizi söylemek yerine, belki biraz klişe kaçacak ama, yazı-tura atmayı tercih etti,”şeklinde konuşuyor.

Yazı-turayı McCarthy kaybetti.

McCarthy, Reagan’ı konuşmasının ardından otelden çıktığı sırada kalabalığı kolaçan ettiğini hatırlıyor: “Geriye dönüp Başkan’a baktım. Birden John Hinckley, güvenlik halatlarını atlayıp ileri çıktı.”

Hinckley, elindeki altıpatları Başkan’a doğrulttu ve ateş etti.

McCarthy, “Herşey bir anda oldu. Silahın sesinden ve aldığım duman kokusundan, nereden ateş edildiğini anlamam mümkün oldu,” diyor.

Silah sesleri devam etti. Bir kurşun Başkan Reagan’ın zırhlı limuzininden sekti. Aracın fırlayıp gitmesinden seken merminin Başkan Reagan’ı yaraladığı anlaşılıyordu. Silah sesleri sona erdiğinde polisler ve korumalar Hinckley’i yere yatırdı, ama Başkan’la birlikte üç kişi yaralandı. Beyaz Saray Sözcüsü James Brady ve Gizli Servis ajanı Tim McCarthy yaralananlar arasındaydı: “Göğsümden vurulmuştum. Mermi, akciğerimi, karaciğerimi ve diyaframımı deldi. Yaralandığımda karnımı tuttuğum görüntüler vardı, ama aslında mermi karaciğerime girdiğinde acıyan yer orası olduğu için orayı tutuyordum. Aslında göğsümden vurulmuştum.”

Beyaz Saray Sözcüsü Brady’nin yarası ağırdı, ama o da yaralı polis memuru Thomas Delehanty gibi kurtuldu.

Başkan da iyileşti, ama McCarthy, bu suikast girişiminin Gizli Servis’i uyandıran bir olay olduğunu söylüyor: “Bu olaydan sonra Başkan’a yaklaşan herkes metal detektörle tarandı. Bir daha da başkanlara bu tarz bir saldırı olmadı. Saldırgan yalnızdı ve eline aldığı silahla başkana yaklaşıp ona suikast düzenlemeye çalışmıştı.”

Mahkeme John Hinckley’nin akli dengesinin bozuk olduğuna karar verdi ve saldırgan bir akıl hastanesine kapatıldı.

Reagan’ı hastaneye taşıyan limuzin şimdi Michigan eyaletinin Dearborn kentinde, Henry Ford Müzesi’nde sergileniyor. Hinckley’in tabancasından çıkan merminin iziyse onarıldı.

Olayın üzerinden 30 yıl geçti, ama Başkan ve koruması arasındaki bağ, Başkan 2004 yılında ölünceye kadar devam etti: “Başkan Reagan ve eşi bana hep minnettar kaldı, o günden sonra bana ve aileme hep çok yakın davrandı.”

Tim McCarthy, Reagan’dan sonra iki başkanı daha korudu ve 1993 yılında Gizli Servis’ten emekli oldu. McCarthy, şimdilerde Chicago’da bir karakolun emniyet amirliğini yapıyor.


XS
SM
MD
LG