Erişilebilirlik

Romney, Yardımcısı Olarak Kimi Seçecek?


Mitt Romney’nin Ağustos sonunda Florida eyaletinin Tampa kentinde yapılacak Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’ndan önce seçim pusulasında yer alacak yardımcısını belirlemesi bekleniyor

Massachusetts eyaleti eski valisi Mitt Romney, başkan yardımcısı arayışına başladı. Romney’nin Ağustos sonunda Florida eyaletinin Tampa kentinde yapılacak Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’ndan önce seçim pusulasında yer alacak yardımcısını belirlemesi bekleniyor.

Rakiplerinin yarışı birer birer terk etmesinden sonra Mitt Romney, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığına doğru sağlam adımlarla ilerliyor.

Romney giderek dikkatini Başkan Obama’ya çevirdi ve şunları söyledi:

”Obama’nın fikirleri, bahaneleri tükendi. 2012’de Obama’nın koltuğu bırakması için elimizden geleni yapacağız.”

Romney’nin ilk önemli kararı, yardımcısını seçmek olacak. Romney’nin listesindeki muhtemel adaylardan biri Florida senatörü Marco Rubio.

Ancak teklifin gururunu okşayacağını saklamayan Rubio, yanıtının hayır olacağını söylüyor:

”Senato’daki görevimden memnunum. Şimdi ve belki de hiçbir zaman başkan yardımcısı olmak istemiyorum.”

Adı geçen diğer siyasetçilerse Wisconsin Milletvekili Paul Ryan ve New Jersey Valisi Chris Christie. Christie de başkan yardımcılığıyla ilgilenmediğini söylüyor:

”Romney benim en büyük arzumun başkan yardımcılığı olmadığını biliyor.”

Reagan döneminin Beyaz Saray Genel Sekreteri Ken Duberstein’a göre Romney’nin seçimi önemli:

”Başkan adayı, yardımcısı seçtiği kişinin adını açıkladığında Amerikan halkı o başkan adayının verdiği ilk büyük kararı görmüş olacak.”

Duberstein, dört yıl önce Cumhuriyetçi John McCain’in Alaska Valisi Sarah Palin’i yardımcısı olarak seçmesinin bağımsız seçmenleri kaçırdığını, Romney’nin aynı hatayı yapmayacağını söylüyor:

”Romney, gerektiğinde başkanlık koltuğuna oturup görevi anında devralabilecek kapasitede bir yardımcı seçecektir. Başkanlık görevine en yakın makam için uygun kişiyi seçerken o kişinin ilk günden başkanlık yapabileceğine güvenmelisiniz.”

Geçmişe bakıldığında başkan yardımcılarının seçim sonucunu etkilemediği görülüyor.

Siyaset uzmanı Rhodes Cook, başkan yardımcılarının adaylara bazı küçük avantajlar getirdiğini söylüyor:

”Bazı eyaletlerde başkan yardımcıları etkili olabilir. Örneğin Florida, Ohio, Michigan gibi büyük eyaletlerden oy getirebilecek başkan yardımcısı adayları fark yaratabilir.”

Romney’nin Haziran ayında Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığını almak için gerekli delege sayısına ulaşması bekleniyor. Ancak Romney’nin yardımcısını seçmesi daha uzun sürebilir.

XS
SM
MD
LG