Erişilebilirlik

Romney Siyah Seçmenlere Hitap Etti


Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney, Afrika kökenli Amerikalılar’ın en büyük derneğinin ulusal konferansında konuştu. Ancak katılımcıların Romney’i sıcak bir şekilde karşıladığı söylenemez.

Mitt Romney konuşmasında Amerikan ekonomisini geliştirerek tüm ırklara yardım edilebileceğini söyledi: “Başkan olarak, daha fazla iş, daha iyi fırsatlar; daha yüksek gelir ve tasarrufla birlikte iyi şeyler yapabileceğimizi göstereceğim.”

Ancak ortam, Romney’in Başkan Barack Obama tarafından desteklenen sağlık reformunu iptal edeceğini söyleyince gerildi: “Gereksiz, maliyeti yüksek tüm programları iptal edeceğim. Buna Obamacare da dahil…”

Amerikan tarihinin ilk siyah başkanı konferansa bu yıl katılmasa da salonda büyük desteğe sahip. Amerika’da siyahların çoğunluğu Demokrat Parti’yi destekliyor.

Obama’nın sağlık reform paketi de siyahlar arasında destek buluyor. Jesse Handy gibi vatandaşlar Romney’in itirazına fazla anlam veremediklerini söylüyor: “Obamacare, Romney’in Massachusetts eyaletinde uyguladığı sisteme dayandırıldı, dolayısıyla itirazını anlayamıyorum.”

Amerika’da milyonlarca kişinin sağlık sigortası yok. Jeron Ravin gibi sağlık görevlileri de bu nedenle kaygılı: “Afrika kökenlilere “bu yasayı iptal edeceğim” demesi tatmin edici değil. Yerine ne koyacak onu duymak istiyoruz.”

Ancak bazıları Romney’le ortak noktalar da bulabildi. Kevin Bradford, NAACP Toledo şubesi başkanı ve Romney’in küçük işletmelere destek vermesini onaylıyor: “Küçük işletmelerin küresel bir ekonomide rekabet edebilmesi konusuna baktığımızda, hükümetten desteğe ihtiyaç duyduklarını görüyoruz. İş imkanlarına, fırsatlara bakarsanız, küçük işletmeler daha fazla rekabet edebilir.”

Bazı genç siyah seçmenler, Romney’in ekonomi konusundaki tekliflerine de destek verdi… Ancak 18 yaşındaki Christina Howard daha fazla ayrıntı duymak istiyor: “Bilgilendiriciydi. İyi bir kampanya konuşmasıydı. Ancak duymak istediğimiz şeyleri söylediğini düşünüyorum, bilmemiz gerekenleri değil…”

Araştırmalar, Amerika’daki siyahların yüzde 90’ının Başkan Obama’yı desteklediğini gösteriyor. Ancak Romney, azınlıklar arasında işsizliğin yüksek olması nedeniyle bu kitlenin bir bölümünden destek almayı umuyor.

XS
SM
MD
LG