Erişilebilirlik

Romney'in Dış Politikası


Genellikle iş hayatındaki başarısıyla tanınan Cumhuriyetçi Başkan adayı Mitt Romney’in dış politika konusundaki eksikliği eleştiri alıyor. Romney’in dış politika danışmanı Dov Zakheim Amerika’nın Sesi muhabiri Suzanne Presto’ya Cumhuriyetçi adayın dış politika programını anlattı.

Mitt Romney, başkan olarak ilk dış ülke ziyaretini İsrail’e yapacağını söylüyor. Romney, Temmuz ayındaki İsrail seyahati sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad’a ağır suçlamalar yöneltmişti.

Romney, “Ne Amerika’nın ne İsrail’in dostu olan Şam’daki diktatör, iktidarı elinde tutmak içinde kendi halkını katlediyor,” şeklinde konuşuyor.

Suriye güvenlik güçleri ve isyancılar bir buçuk yılı aşkın süredir çatışıyor. Dış politika danışmanı Dov Zakheim, Romney’in isyancılara yardım edeceğini söylüyor: “Romney, isyancıları silahlandırmak için ne gerekiyorsa yapacağını açıkça vurguladı.”

Cumhuriyetçi aday İsrail ziyareti sırasında İran’ı da şiddetle eleştirdi: “İran rejimini nükleer planlarından vazgeçirmek için bütün yöntemleri kullanmalıyız. Diplomatik ve ekonomik yaptırımların Tahran’ı durduracağını umuyoruz.”

İran, nükleer zenginleştirme programının barışçı amaçlı olduğunu söylüyor. Zakheim’a göre Romney, İran’ın nükleer silah üretmemesini garanti altına alacak: “Romney, taze kanla, yeni bir başlangıç yapacak ve İran’a ‘zenginleştirme yok, istisna yok’ diyecek. Tabii ki bu sözlerini de güç kullanma tehdidiyle destekleyecek.”

Demokrat Parti kurultayında, Başkan Obama rakibinin dış politikasını eleştirdi.

Obama, “El kaide yerine Rusya’yı düşman olarak nitelemesi, Soğuk Savaş döneminde çakılı kalmış olduğunu gösteriyor,” şeklinde konuştu.

Romney Rusya’nın, Amerika’nın bir numaralı jeopolitik düşmanı olduğunu söylemişti.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Amerika’nın desteklediği Suriye kararını engellemiş ve İran’ın nükleer programını yavaşlatmak için daha güçlü yaptırımlara da karşı çıkmıştı

Dov Zakheim, “Rusya’yla ilgili kaygımız onları düşman olarak görmek anlamında değil, çünkü öyle görmüyoruz. Rusya’yla ilgili rahatsızlığımız, insan hakları konusundaki eksiklikleri, komşularına karşı saldırgan tutumları gibi sorunlardan kaynaklanıyor,” diyor.

Romney, Afganistan’daki savaş konusunda da Başkan Obama’dan faklı düşünüyor. Ancak 2014 yılındaki çekilme planına karşı değil.

Zakheim, “Eğer ordu bunu yapmak istiyorsa, Romney de 2014’teki çekilme kararına uymaya hazır,” diyor.

Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, Çin’i, döviz kurlarını manipüle eden bir ülke olarak tanımlayacağını defalarca söyledi. Ancak Zakheim, Romney’in Çin’i düşman olarak görmediğini belirtiyor.

Afrika konusundaysa, Zakheim, Romney’in kalkınma, sağlık ve terörle mücadele programlarına destek olmaya devam edeceğini söylüyor.

Romney'in Dış Politikası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG