Erişilebilirlik

Romanyalı Çocuk Amerika'da Yapılan Göz Ameliyatıyla Hayata Döndü


Romanyalı Çocuk Amerika'da Yapılan Göz Ameliyatıyla Hayata Döndü
Romanyalı Çocuk Amerika'da Yapılan Göz Ameliyatıyla Hayata Döndü

4 yaşındaki Romanyalı bir kızın ailesi, küçük çocuğun sağ gözü şişmeye başladığında korkuya kapıldı. Doktorlar Andrea Nemethi’nin ailesine kızlarının amansız bir tümör geliştirdiğini ve yaşamak için birkaç ayı kaldığını söyledi. Ancak doktorların teşhisi yanlış çıktı. Andrea büyüdükçe gözündeki zararsız tümör de büyüdü. Tümör elma büyüklüğüne ulaştığında Andrea Boston’da ameliyat edildi. Gözündeki tümör başarıyla alındı ancak sağ gözünü kaybetti.

12 yaşındaki Romanyalı Andrea için gözlük çok önemli. Andrea’nın babası Peter Nemethi, "Andrea diğer çocuklardan her zaman farklıydı, farklı davranırdı." diyor.

İlk başta Andrea’nın yüzü gözlüğü takmak için yeterince düz değildi. Sağ gözünün arkasındaki eşine az rastlanır tümör öyle şişmişti ki gözü yuvasından dışarıya fırlamıştı.

Massachusetts Göz ve Kulak Hastanesi’nden Doktor Aaron Fay, "Tümör bir portakaldan daha büyüktü. Neredeyse iki portakal kadardı. Bir göz yuvasına sığmayacak kadar büyüktü." diyor.

Tümör 2002 yılında Andrea 4 yaşındayken farkedildi. Zararsız olmasına rağmen Romanyalı doktorlar umutsuzdu.

Andrea'nın babası, "Ömrünün az olduğunu söylediler." diyor.

Aileye tümörün ameliyatla alınamayacağı söylendi. Andrea gözündeki şişlik yüzünden okulda çok çekingen davranıyordu. Öğretmenlerinden biri yabancı doktorlardan yardım istedi.

Massachussetts Göz ve Kulak Hastanesi Uluslararası Programlar Müdürü Doktor Camille Condon olayı, bir hastasını kaybettikten bir hafta sonra öğrendi. Bostonlu iş adamı Ray Tye hayatını hasta çocuklara adamıştı. Bu çocukların ameliyat parasını kendisi ödüyordu. Doktor Condon, "Tye’ın oğlu kanserden öldü. O kadar zenginliğin oğlunu kurtaramamış olması yüzünden yıkıldı. Oğlu adına başka çocukların hayatını kurtarmaya karar verdi." diyor.

Doktor Fay, 7 saat süren ameliyatla Andrea’nın göz kapağını, göz kaslarını ve göz yuvasını kurtarabildi. Tümörü ve beraberinde gözü başarıyla aldı.

Andrea’ya Boston’da ev sahipliği yapan Camelia Rosca Amerika’ya gelmenin küçük kızın hayatını kurtardığını söylüyor: "Çocuklarının hayatına bu kadar değer verildiğini görmek Andrea ve ailesi için muhteşem oldu. Andrea şimdi her hangi bir genç kız gibi davranabiliyor."

Andrea şimdi kendisini daha çok beğeniyor. Andrea’nın vatanına dönmeden önce geçirmesi gereken iki ameliyat daha var. Andrea Romanya’ya gittiğinde yabancıların kendisine gösterdiği iyiliği unutmayacağını söylüyor. Amerikalılar da bu deneyimden etkilenmiş. Ameliyati yapan Doktor Fay, "Bu benim için de benzersiz bir deneyim oldu." diyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG